Dostupni linkovi

EU očekuje da se Kosovo pridržava mandata Suda u Hagu


Specijalni sud u Hagu za zločine na Kosovu

Evropska unija očekuje da će kosovske vlasti nastaviti da se pridržavaju svoje posvećenosti vladavini zakona i mandatu Specijalizovanih veća i Kancilariji Specijalizovanog tužioca u Hagu (Specijalni sud), izjavila je za RSE Nabila Masrali, portparolka Evropske unije (EU) za spoljnu i bezbednosnu politiku.

“Ovo uključuje pridržavanje svih odredbi Zakona i Ustava, koje jasno definišu mandat i rad Specijalizovanih veća i Kancilariji Specijalizovanog tužioca”, navodi ona, odgovarajući na pitanje u vezi odluke predsednika Kosova Hašima Tačiija (Hashim Thaci) koji je od Skupštine zatražio ustavne izmene za produžetak mandata Specijalnog suda.

Tači, protiv kojeg je podneta optužnica na razmatranje za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti, putem jedne video poruke u ponedeljak, izrazio je nadu da će poslanici da podrže produžetak mandata tom sudu, a u cilju “postizanja pravde“.

Amandman iz avgusta 2015. na osnovu kojeg je formiran sud navodi da će mandat Specijalizovanih veća i specijalizovanog tužilaštva trajati u periodu od pet (5) godina, osim ako se obaveštenje o prestanku mandata vrši ranije u skladu sa Zakonom o ratifikaciji međunarodnog sporazuma između Kosova i EU. Sledeći paragraf ističe da u odsustvu obaveštenja o prestanku mandata, mandat će se nastaviti do obaveštenja o završetku mandata, koje će biti objavljene u skladu sa istim zakonom, i u konsultaciji sa Vladom.

Obaveštenje o prestanku rada se nije desilo jer je sud na samom početku, a pomenuti zakon se odnosi na ratifikaciju međunarodnog sporazuma između Kosova i misije EU za vladavinu prava na Kosovu, a u kojem se ističe da će se rad ove institucije "nastaviti sve do trenutka kada Kosovo dobije obaveštenje od Saveta Evropske unije da je istraga završena, i da su sve procedure sudskog veća koje proizilaze iz tih istraga okončane".

U Tačijevom predlogu za izmenu Ustava stoji da se član u kojem se navodi petogodišnji mandat zameni sa time da će mandat trajati „do obaveštenja o završetku mandata, koje će biti objavljeno od strane Saveta Evropske Zajednice, u konsultaciji sa Vladom Republike Kosova“.

Specijalni sud u Hagu istražuje navodne zločine pripadnika Oslobodilačke vojske Kosova počinjenim nad etničkim manjinama i političkim rivalima od januara 1998. do decembra 2000. a koji se pominju u izveštaju Saveta Evrope iz 2011. Autor izveštaja je švajcarski senator Dik Marti.

Sud finansira uglavnom Evropska unija, a formiran je na insistiranje međunarodne zajednice.

XS
SM
MD
LG