Dostupni linkovi

Hrvatski politički vrh na komemoraciji srpskim žrtvama u Gruborima


Predsednik Hrvatske Zoran Milanović - fotografija sa predsedničke inauguracije 18. februara 2020.

Vrh hrvatske države, prevođen predsjednikom Hrvatske Zoranom Milanovićem te podpredsjednicima hrvatske vlade Tomom Medvedom i Borisom Miloševićem, učestvovao je na komemoraciji srpskim civilnim žrtvama rata u Gruborima kod Knina, prenosi FENA.

Organizator komemoracije za civilne žrtve rata ubijene tokom i nakon vojne akcije "Oluja" bilo je Srpsko narodno vijeće (SNV).

Milanović je kazao kako je zločin počinjen u Gruborima 'mrlja na državu koja je bila napadnuta u ratu'.

"Užas izaziva ubojstvo šestero nevinih starih ljudi. U ime koje proklete pravde djeluju ljudi koji su mogli ubiti nevine civile?", rekao je Milanović.

Predsjednik Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) Milorad Pupovac naveo je da je od 6. augusta do početka septembra 1995. ubijeno najmanje 24 stanovnika Plavnog i njegovih zaseoka, mahom mještana starije dobi.

"Ubijeni su dok su čuvali stoku, radili poslove u polju i ležali u postelji. Ubijeni su i s rukama podignutim u zrak. Nisu bili naoružani, nisu bili vojnici, nisu mogli nikome nauditi, niti se obraniti od onih koji su došli s namjerom da ih usmrte. Ubili su ih pripadnici Hrvatske vojske i specijalne policije", kazao je Pupovac.

Dodao je kako za taj zločin, kao i za najveći dio zločina počinjenih u sektoru Jug, nitko nije odgovarao te da su "sudovi odradili posao, ali tako da su propustili utvrditi tko je počinio zločine".

Pupovac je naglasio da je bilo potrebno 25 godina da se podigne znamen za žrtve, pohvalivši politički iskorak koji je napravila Vlada Andreja Plenkovića i predsjednik Hrvatske Zoran Milanović.

"Da nije bilo tog iskoraka, koji je išao za tim da stvara nove politike sjećanja i nove komemorativne prakse u kojima će biti mjesta za sve stradale neovisno o nacionalnosti, i u kojima će se čuti glas osude svakog zločina neovisno o tome tko ga je počinio, vjerojatno ova dva križa ne bi bila podignuta niti nakon 25 godina", istaknuo je Pupovac.

Potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved poručio je da Hrvatska mora graditi društvo na temeljima pravednosti i istine, a iskazivanje pijeteta nevinim žrtvama doprinosi uspostavi povjerenja i međusobnog uvažavanja.

XS
SM
MD
LG