Dostupni linkovi

Vrhovni sud Hrvatske: Ponovo oslobađajuća presuda za Grubore


Selo Grubori
Selo Grubori

Vrhovni sud Republike Hrvatske potvrdio je prvostupanjsku presudu Županijskog suda u Zagrebu kojom su bivši pripadnici Antiterorističke jedinice (ATJ) Lučko Frano Drljo i Božo Krajina oslobođeni optužbe za ratni zločin u selu Grubori nakon akcije Oluja 1995. godine, kada je 25. kolovoza 1995. godine ubijeno šestero starih ili bolesnih srpskih civila u dobi od 41 do 90 godina, javlja zagrebački „Jutarnji list“.

Tako je oslobađajuća presuda u slučaju Grubori postala pravomoćna, potvrđeno je „Jutarnjem listu“ na zagrebačkom Županijskom sudu. Vrhovni sud će odluku, donesenu na sjednici održanoj 19. rujna ove godine, objaviti sljedećega tjedna nakon njezine anonimizacije.

Drlju se teretilo da je osobno ubijao civile te da nije spriječio ostale pripadnike postrojbe u ubojstvima, dok se Krajinu teretio po zapovjednoj odgovornosti.

Optužnica u ovom predmetu podignuta je koncem 2010. Prvo suđenje, pred vijećem Županijskog suda u Zagrebu pod predsjedanjem suca Zdravka Majerovića okončano je 2014. oslobađajućom presudom, jer je sud na temelju provedenog dokaznog postupka zaključio kako nema dokaza da su Drljo i Krajina počinili ono za što ih se tereti.

Potom je Vrhovni sud po žalbi tužiteljstva ukinuo tu presudu i vratio predmet na ponovljeno suđenje. Ono je završeno 2016. godine sa identičnom – oslobađajućom presudom, međutim Državno odvjetništvo se opet žalilo,a Vrhovni sud je 19. rujna njihovu žalbu odbio i iznova potvrdio oslobađajuću presudu.

Obrazlažući presudu koja je sada potvrđena, sudac Ivan Turudić kazao je tada kako nije dokazana odgovornost optuženih Frane Drlje i Bože Krajine, ali je dodao kako je utvrđeno da je zločin počinjen “u zoni odgovornosti njihove jedinice te da nije adekvatno procesuiran”.

„Nesporna je činjenica da je u Gruborima počinjen grozomoran ratni zločin, da su na bestijalan način ubijeni ljudi koji se nisu mogli braniti, koji nisu imali veze s ratom ili vojno-redarstvenom akcijom Oluja,“ rekao je tada Turudić odbacivši kao neistinitu tezu da su žrtve stradale u vojnom sukobu.

Naglasio je kako tu tezu potkrepljuje samo, kako ga je nazvao, “naknadno sramotno falsificirano izvješće” o navodno pronađenom oružju pored žrtava, dok svi drugi dokazi jasno ukazuju da se radilo o nenaoružanim civilima. Međutim, zaključio je tada Turudić, dokaza o odgovornosti optuženika za taj zločin, bilo izravnoj bilo zapovjednoj, nije bilo, podsjeća „Jutarnji list“.

XS
SM
MD
LG