Dostupni linkovi

Pritvoreni članovi opozicionog Koordinatorskog vijeća u Bjelorusiji


Advokatica Lilia Vlasova
Advokatica Lilia Vlasova

Vlasti u Bjelorusiji pritvorile su dva člana Koordinatorskog vijeća opozicione liderke Svjetlane Tihanovske ispred fabrike traktora u Minsku.

U međuvremenu, državna novinska agencija BelSAT izvještava da je još jedan član opozicionog Koordinacijskog vijeća, advokatica Lilia Vlasova, 24. avgusta pozvana na ispitivanje u sjedište bjeloruskog istražnog odbora u Minsku.

Koordinacijsko vijeće navodi da su Volha Kovalkova, glavna pomoćnica Tihanovske, i organizator štrajka Siarhej Dileuski privedeni ranije 24. augusta i optuženi za pokušaj organizovanja neovlaštenog protestnog skupa u minskom traktorskom pogonu (MTZ).

Tridesetogodišnji Dileuski radnik je u fabrici traktora, čija je oštra kritika predsjednika Aleksandra Lukašenka privukla pažnju međunarodnih medija kao i pritisak bjeloruske policije.

Saradnik Kovalkove, Dzianis Sadouski rekao je za RFE / RL da je policija obavijestila Koordinacijsko vijeće da su njih dvoje privedeni u sklopu "administrativnog" slučaja protiv njih, te da će najvjerovatnije biti novčano kažnjeni.

Njihovo pritvaranje dolazi dan nakon što je više od 100.000 demonstranata 23. augusta izašlo na ulice bjeloruske prijestolnice protiv Lukašenka - posljednjem u više od dvije sedmice protesta protiv službenih predsjedničkih izbora.

U svim većim gradovima Bjelorusije građani protestuju zbog reizbora Lukašenka na predsjedničkim izborima 9. avgusta, za koje demonstranti tvrde da su namješteni. Radnici u velikom broju fabrika pridružili su se protestima.

U susjednoj Litvaniji, danas, 24. augusta očekuje se sastanak prognane opozicionarke Svjetlane Tihanovske sa zamjenikom američkog državnog sekretara Stivenom Biganom, kako bi razgovarali o načinima za mirno rješenje spornih predsjedničkih izbora u Bjelorusiji.

XS
SM
MD
LG