Dostupni linkovi

Bali zatvoren za strane turiste do kraja 2020.


Čuvena "Vrata raja", Bali, fotoarhiv

Indonezijski otok Bali ove se godine neće otvoriti vrata stranim turistima zbog zabrinutosti o širenju korona virusa.

Vlasti popularne destinacije za odmor ranije su priopćile kako će se stranim posjetiteljima omogućiti povratak sljedećeg mjeseca.

Međutim, plan je stavljen van snage zbog zabrinutosti Indonezije o povećanju slučajeva zaraze.

Gospodarstvo Balija uveliko ovisi o turizmu, podsjeća BBC.

Milijuni stranaca svake godine lete na ovaj otok u potrazi za napuštenim plažama, rižinim poljima i brojnim hinduističkim hramovima. Ali njihov se broj naglo smanjio otkako je Indonezija zatvorila granice za nerezidente, kao i druge zemlje koje se bore s pandemijom COVID-a 19.

Od kraja srpnja otok se okrenuo domaćim posjetiteljima kako bi pomogao turističkoj industriji, srcu lokalne ekonomije, pa je ponovno otvario plaže, hramove i druge znamenitosti lokalnim putnicima.

No, hoteli i restorani teško se bore za opstanak, jer se mnoga radnici na odmaralištima vraćaju kućama u sela i male gradove kako bi došli do zarade.

"Situacija u Indoneziji ne izlazi u susret međunarodnim turistima da posjete zemlju, uključujući i Bali", rekao je guverner otoka Wayan Koster u nedavnoj izjavi.

U izjavi nije precizirano kada će Bali ponovno biti otvoren stranim putnicima, ali je rečeno da Indonezija neće biti otvorena za međunarodne turiste "do kraja 2020.".

Guverner je rekao da će ponovno otvaranje zemlje zahtijevati "opreznost" i pažljivu pripremu, jer bi neuspjeh mogao naštetiti oporavku i ugledu otoka.

Bali je u ponedjeljak (24. august) prijavio 4.576 slučajeva zaraze i 52 smrtna slučaja.

U cijeloj Indoneziji prijavljeno je više od 155.000 oboljelih od COVID-a 19 i najmanje 6.759 smrtnih slučajeva, što je najveći broj smrtnih slučajeva u jugoistočnoj Aziji.

XS
SM
MD
LG