Dostupni linkovi

Njemačka vlada navodi da je Navaljni ‘vjerovatno’ otrovan, potrebna zaštita


Aleksej Navaljni

Njemačka vlada navodi da je „prilično vjerovatno“ da je kritičar Kremlja, ruski lider opozicije, Aleksej Navaljni otrovan u Rusiji i da mu je potrebna lična zaštita dok se liječi u bolnici u Berlinu.

Navaljni je 22. avgusta poletio u Njemačku iz Sibira, gde se razbolio na domaćem ruskom letu, za šta su ruski ljekari rekli da je metabolički poremećaj.

Navaljnijevi pomoćnici smatraju da je on otrovan kada je popio šolju čaja koju je kupio na aerodromu Tomsk prije ukrcavanja u avion za Moskvu. Nakon što se Navaljni razbolio tokom leta, avion je izvršio prinudno slijetanje u Omsk.

"Imamo posla s pacijentom koji je, prilično vjerovatno, otrovan", rekao je novinarima u Berlinu portparol kancelarke Angele Merkel, Stefan Zajbert (Steffen Seibert)

Avion s ruskim liderom opozicije Aleksejem Navaljnijem sletio je u subotu ujutro, 22. avgusta u Berlin, nakon čega je vozilima Hitne pomoći prebačen u bolnicu Charite Mitte.

Koordinator njemačke vlade za pitanja istočne Europe Dirk Wiese (Dirk Vize) rekao je javnom RTV servisu ZDF da je ruski vođa opozicije i dalje u kritičnom, ali stabilnom stanju u berlinskoj bolnici Charite.

On je dodao da je njemačka policija iz predostrožnosti postavljena ispred Navaljnijeve sobe, kao čuvari.

"Okolnosti onoga što je dovelo do kritičnog stanja Alekseja Navalnog još uvijek nisu razjašnjene", rekao je Dirk Vize.

Iz Kremlja je ranije rečeno kako su svjesni da je glavni Putinov kritičar bolestan i poželjeli su mu dobro zdravlje, ali takođe su rekli da nema dokaza koji podržavaju tvrdnje da je otrovan.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je rekao reporterima da će Rusija pokrenuti istragu ako trovanje bude potvrđeno.

XS
SM
MD
LG