Dostupni linkovi

Džaferi ponovo predsednik Sobranja Severne Makedonije


Talat Džafer, novo-stari predsednik Sobranja Severne Makedonije

Talat Džaferi iz Demokratske unije za integraciju (DUI) je sa 62 glasa “za”, izabran za staro-novog predsednika Sobranja Severne Makedonije, jer je on i u prethodnom sazivu parlamenta vršio ovu dužnost. Protiv ovog predloga je glasalo 43 poslanika opozicije, a nije bilo uzdržanih.

U diskusiji koja je prethodila glasanju, najveći deo govornika su bili iz opozicione VMRO DPMNE, koji su kritikovali postupke vladajućih partija. Oni su predviđali da ova većina u parlamentu stoji na staklenim nogama i da je kratkog veka.

Konstitutivna sednica makedonskog parlamenta, koja je počela 4 avgusta, odvijala se prema posebnim protokolima i kriterijumima za zaštitu od korona virusa, koji su bili utvrđeni u koordinaciji sa Komisijom za zarazne bolesti.

Zbog neophodnosti održavanja rastojanja između poslanika, sednica se održala u Velikoj sali Sobranja, a bile su obezbeđene su i zaštitne maske za sve poslanike.

Na ulazu u zgradu poslanicima, gostima i pretstavnicima medija je merena telesna temperatura, a na svim ulazima u parlament su bila obezbeđena sredstva za dezinfekciju.

Glasanje se odvijalo ručno, sa malim kartonima u različitim bojama.

Inače, predsednik drzave Stevo Pendarovski je 13 avgusta poverio mandat za formiranje vlade Zoranu Zaevu, lideru Socijaldemokratskog saveza, partije koja je osvojila najviše glasova na vanrednim parlamentarnim izborima 15 jula.

On je zajedno sa predsednikom DUI Alijem Ahmetijem pre tri dana objavio da su se dogovorili oko sastava nove vlade.

Ove dve partije imaju 61 poslanika u 120-članom parlamentu, a sa njima u koaliciji je i Demokratska partija Albanaca koja ima 1 poslanika. Očekuje se da će Talat Džaferi uskoro zakazati sednicu na kojoj će Zaev predstaviti sastav i program rada nove vlade.

XS
SM
MD
LG