Dostupni linkovi

Tihanovskaja se žalila Vrhovnom sudu Belorusije, Lukašenko: Rešiću problem sa protestima


Glavna opoziciona kandidatkinja na predsedničkim izborima u Belorusiji Svetlana Tihanovskaja podnela je Vrhovnom sudu Belorusije žalbu na objavljene rezultate, ističući da njeni sunarodnici "nikada neće prihvatiti" ponovno vođstvo predsednika Aleksandra Lukašenka.

"Predsedniku bi trebalo da bude jasno da postoji potreba za promenom. Nadam se da će zdravi razum prevladati, da će se ispoštovati volja naroda i organizovati novi izbori," kazala je Svetlana Tihanovskaja u petak na prvoj konferenciji za novinare otkako je prošle sedmice bila prinuđena da napusti zemlju i skloni se u susednu Litvaniju.

Ona je rekla u Viljnusu da planira da se vrati u Belorusiju "kada se budem tamo osećala bezzbedno."

Dodala je da je do sada niko niko kontaktirao iz Moskve.

U međuvremenu, dva člana Koordinacionog saveta koji je opozicija formirala u cilju pregovora sa beloruskom vladom o tranziciji vlasti, pozvani su na ispitivanje u Istražni komitet po optužbi da ovo telo nastoji da preuzme vlast.

Jedan od njih advokat Maksim Znak je rekao pristalicama koje su ga pratile do sedišta Istražnog komiteta da se plaši da bi mogao biti uhapšen. Međutim, nakon završetka ispitivanja, rekao je da je imao "produktivan razgovor" i da se vraća svom poslu.

U četvrtak je državno tužilaštvo pokrenulo krivičnu istragu protiv osnivača Saveta za koordinacija po optužbi za ugrožavanje nacionalne bezbednosti.

Članovi ovog tela, u kome je i dobitnica Nobelove nagrade za književnost Svetlana Aleksijevič, su odbacili pomenute optužbe insistirajući da je njihovo delovanje u potpunosti u skladu sa beloruskim zakonom.

Lukašenko odbacuje zahteve ovog tela uključujući i za raspisivanjem novih predsedničkih izbora, optužujući ga za pripremu državnog udara.

Tihanovskaja pozvala radnike da prošire štrajk

Tihanovskaja je prethodno pozvala je radnike u državnim preduzećima da nastave štrajk kao deo pritiska na predsednika Aleksandra Lukašenka da raspiše nove izbore.

"Pozivam vas – nastavite i proširite štrajkove," navela je Tihanovskaja u video poruci u petak.

"Budućnost Belorusije, što znači budućnost naše dece, sada zavisi od vašeg jedinstva i odlučnosti. Tražim od vas da nastavite i proširite štrajkove. Ne dozvolite da budete zastrašeni".

Ona je dodala da "ako svi budemo ujedinjeni, ovaj režim neće imati šansu".

Tihanovskaja, koja se nakon izbora pod pritiskom sklonila u susednu Litvaniju, posebno se obratila zaposlenima u firmama "Belaruskali", "Fabrici traktora Minsk", "Grodno azotu" i drugim velikim državnim preduzećima.

Tihanovskaja je rekla da su šrajkovi legalan i efikasan metod borbe. Dodala je da, između ostalog, cilj štrajkova treba da bude potreba da se "okonča nasilje, oslobode politički zatvorenici i sprovedu transparentni, slobodni i pošteni izbori".

U mnogim velikim i najvažnijim beloruskim državnim preduzećima bilo je privremenih obustava rada u poslednjih 13 dana, jer se deo radnika pridružio hiljadama demonstranata koji protestuju zbog neregularnih izbora i nasilnog obračuna policije sa građanima.

U Belorusiji se nastavljaju masovni protestni skupovi onih koji se ne slažu sa izbornim rezultatima predsedničkih izbora održanih 9. avgusta.

Agencija TASS navodi da beloruska industrijska preduzeća u poslednje vreme funkcionišu kao i obično i da su protestne aktivnosti značajno opale, uprkos pozivima opozicije.

Međutim, kako javlja Rojters, demonstrantima se pridružuje sve više građana, među njima i poznate ličnosti poput Vadima Devjatovskog, osvajača srebrne medalje na Olimpijskim igrama u bacanju kladiva, koji je napisao na Fejsbuku da Lukašenko "nije moj predsednik."

Tihanovskaja je novajlija na političkoj sceni i učestvovala je na izborima kada su drugi potencijalni kandidati, uključujući njenog muža, bili zatvoreni ili proterani.

Osvojila je, prema zvaničnim podacima, 10 odsto glasova, ali ona tvrdi da je dobila između 60 i 70 procenata.


Protesti koji su su izbili nakon što je Lukašenko na izborima 9. avgusta dobio još jedan, šesti mandat, postali su njegov najveći politički izazov u 26-to godišnjoj vladavini.

Oko sedam hiljada ljudi je uhapšeno, nekoliko stotina povređeno, a troje preminulo tokom obračuna policije sa demonstrantima.

Deo oslobođenih građana je svedočio o mučenju kojem su bili izloženi u pritvoru.

Ured UN za ljudska prava je zabrinut zbog navoda o "torturi širokih razmera" tražeći objektivnu istragu ovih navoda.

"Posebno smo zabrinuti zato što je i dalje nepoznata sudbina i gde se nalazi osam osoba," navodi se u saopštenju Ureda UN.

Lukašenko optužio SAD da predvode proteste



Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko izjavio je danas da će "rešiti problem" sa protestnim pokretom koji potresa zemlju od spornih predsedničkih izbora održanih 9. avgusta, optužujući SAD da "predvode" proteste.

Lukašenko je tokom posete radnicima jedne fabrike južno od Minska rekao da protesti ne bi trebalo da ih zabrinjavaju.

"To je moj problem koji treba da rešim i rešićemo ga. Verujte mi da će narednih dana to biti rešeno", rekao je Lukašenko koji je potom aludirao da su demonstranti plaćeni.

"Vi ste radnici i znate da se radom zarađuje novac. Ponekad se zarađuje na ulici, a to neće dugo trajati", dodao je on.

Lukašenko, koji je na vlasti 26 godina, optužio je SAD za organizovanje protesta u cilju izolovanja Rusije. "Oni (SAD) žele da naprave kordon sa tri baltičke zemlje, sa nama i Ukrajinom, kako bi izolovali Rusiju", rekao je on.

"SAD sve to planiraju i predvode, a Evropljani igraju igru. Već je osnovan specijalni centar u Varšavi", dodao je predsednik Belorusije.

"Znate, kada se u blizini dešavaju nemiri, a tenkovi i avioni stupe u pokret, to nije slučajnost", rekao je Lukašenko, a prenosi agencija Belta.

On je dodao da zapadne države pokušavaju da odigraju belorusku kartu protiv Rusije i da je njegova zemlja "jedina preostala veza" u "koridoru Baltik-Crno more", koji obuhvata tri baltičke države, Ukrajinu i Bjelorusiju.

SAD podržavaju nezavisnu istragu

Američki državni sekretar Majk (Mike) Pompeo je izjavio u četvrak da je njegova zemlja duboko zabrinuta zbog "ozbiljnih propusta" na izborima u Belorusiji, dodajući da Vašington podržava međunarodne napore za nezavisnu istragu navedenih izbornih neregularnosti i kršenja ljudskih prava koja su pratila izbore.

Mišel ponovo razgovarao sa Putinom

EU je saopštila da ne priznaje rezultate izbora zbog neregularnosti najavljujući uskoro uvođenje sankcija protiv Lukašenkove vlade.

U saopštenju od petka, portparolka EU je pozvala beloruske vlasti da odbace krivične prijave protiv članova Koordinacionog savaeta i umesto toga da se "uključe u dijalog kako bi se pronašao miran način za izlaz iz sadašnje krize."

Prethodno je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel (Charles Michel) napisao na tviteru da je još jedanput razgovarao sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom, čija je zemlja najbliži saveznik Lukašenku, rekavši mu da je jedino rešenje za krizu u Belorusiji "politički inkluzivni dijalog i miran i demokratski proces".

Tokom razgovora, Mišel je istakao da je cilj evropskog bloka da se obustavi nasilje protiv demonstranata i osigura da Belorusija ne sklizne u haos, preneo je jedan visoki zvaničnik EU.

"Niko ne želi ponavljanje onoga što se desilo u Ukrajini," kazao je taj zvaničnik za Rojters pod uslovom anonimnosti.

"EU nastoji da podrži stabilnost, razgovore između vlasti, opozicije i šireg društva, zatim ekonomski prosperitet, bez promene geopolitičke ravnoteže Belorusije između EU i Rusije,” dodaje taj izvor.

Rusija: Nepotrebno mešanje sa strane

U međuvremenu, ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov i njegov beloruski kolega Vladimir Makej istakli su u telefonskom razgovoru u petak da za rešavanje krize u Belorusiji „nije potrebno strano mešanje“, saopštilo je rusko ministarstvo.

"Naglašeno je da strani akteri treba da poštuju suverenitet i nezavisnost Belorusije i okončaju pokušaje izazivanja sukoba unutar beloruskog društva i podrivanja napora da se poboljša situacija," navodi zvanična Moskva.

Makej je saopštio nakon razgovora sa Lavrovom da bi se na sankcije EU gledalo kao neprijateljski potezi koji nanose štetu suverenitetu Belorusije.

XS
SM
MD
LG