Dostupni linkovi

Ukop šest ubijenih Prijedorčana na Dan sjećanja 20. jula


Klanjane dženaze ubijenim građanima Prijedora i Kozarca, 30. juli 2019.
Klanjane dženaze ubijenim građanima Prijedora i Kozarca, 30. juli 2019.

Dženaza namaz za šest nevino ubijenih građana Prijedora i Kozarca bit će klanjana u ponedjeljak, 20. jula, na platou memorijalnog centra Kamičani u Kozarcu, u okviru obilježavanja 20. jula, dana progona, masovnih ubistava i najgorih oblika ratnih zločina nad nedužnim civilnim stanovništvom grada Prijedora, saopštili su u četvrtak, 16. jula, na konferenciji za medije u Prijedoru, članovi Organizacionog odbora za obilježavanje 20. jula.

Šef područnog ureda Instituta za traženje nestalih za Bosansku krajinu Mujo Begić rekao je da je pet žrtava pronađeno u masovnoj grobnici Korićanske stijene, a šesta žrtva pronađena na lokalitetu Jablanica - Prosara, na području Gradiške.

“Ove godine smo planirali dženazu klanjati i ukopati preko trideset žrtava, ali zbog pandemije i nemogućnost dolaska velikog broja porodica iz inostranstva, njih će biti ove godine šest. Najmlađa žrtva koja će biti ukopana je imala 19 godina kada je ubijena”, naveo je Begić.

Begić je dodao i da se traga za još velikim brojem nestalih.

“Ubijene Bošnjake bacali su u pojedinačne, zajedničke i masovne grobnice. Do sada su posmrtni ostaci ubijenih Prijedorčana pronađeni na 499 lokacija, u 73 masovne grobnice, primarne i sekundarne, na području 10 opština i tri države”, istakao je Begić.

Tužna povorka s tabutima kreće iz identifikacionog centra „Šejkovača“ iz Sanskog Mosta u nedjelju, 19. jula.

Biće nakratko zaustavljena na Trgu ljiljana u Sanskom Mostu, gdje će sa mosta, u znak sjećanja na žrtve, biti bačeni cvjetovi u Rijeku Sanu.

Na tom putu će se zaustaviti na Trgu ljiljana u Sanskom Mostu gdje će se sa mosta baciti cvjetovi u rijeku Sanu.

Predsjednik organizacionog odbora muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić pozvao je sve nadležne institucije i pojedince da udruže snage kako bi se pronašli svi nestali i dostojanstveno ukopali. Istakao je i da je važno da se cijelu godinu govori o ratnim zločinima u Prijedoru.

“Islamska zajednica će raditi na afirmaciji kulture sjećanja i stalno podsticati da se pravda mora zadovoljiti, te kroz razne projekte i programske sadržaje tražiti istinu i pravdu kroz istinu i pravdu afirmirati pomirenje, suživot i toleranciju među svim narodima u Bosni i Hercegovini”, rekao je muftija Kudić.

Članovi Organizacionog odbora ističu da će vjerski program povodom dženaze, uz prisustvo najviših zvaničnika države Bosne i Hercegovine i Islamske zajednice, početi u 12 sati, a dženaza-namaz će biti klanjan nakon podne-namaza na istom mjestu.

Istakli su i da će sigurnosna situacija biti na najvećem nivou te da će biti ispoštovane i sve epidemiološke mjere.

Na područiju Prijedora u ljeto 1992. godine oformljena su tri logora za Bošnjake, Omarska, Keraterm i Trnopolje, kroz koje je prošlo više od 3.000 ljudi od kojih su mnogi ubijeni i sahranjivani u masovne grobnice u okolini.

Najveća otkrivena masovna grobnica u BiH je Tomašica, u kojoj su do sada pronađeni ostatci više od 400 ljudi.

XS
SM
MD
LG