Dostupni linkovi

Vojska, zaposlenje, izbori i audio trake


Vojska Crne Gore (arhivska fotografija)
Vojska Crne Gore (arhivska fotografija)

Snimak je autentičan jer se moj klijent veoma svježe sjeća cijelog događaja, koji je zabilježen na audio snimku koji su objavili mediji, kaže za Radio Slobodna Evropa (RSE) advokat Vladan Bojić, punomoćnik Slavoljuba Markovića, podoficira Vojske Crne Gore, čiji se glas čuje na audio snimku koji je 18. avgusta objavljen u medijima.

Snimak svjedoči o navodnim pritiscima vladajuće Demokratske partije socijalista (DPS) pri zapošljavanju u Vojsci Crne Gore (VCG).

Povodom snimka koji je objavljen na portalu IN4S, i prenijet u drugim medijima, u Osnovnom državnom tužilastvu u Podgorici formiran je predmet u cilju utvrđivanja činjenica.

“Predmet je u fazi izviđaja. Osnovno državno tužilaštvo u Podgorici napominje da prati sve informacije koje se objavljuju u medijima i provjerava da li u postupanjima bilo kog lica ima elemenata krivičnog djela za koje se gonjenje preuzima po službenoj dužnosti”, navedeno je u odgovoru na upit RSE.

Ministarstvo odbrane Crne Gore na čijem je čelu Predrag Bošković u odgovorima na pitanja RSE nije osporilo niti potvrdilo autentičnost snimaka, navodeći da Slavoljub Marković radi u Vojsci a da je njegova kćerka konkurisala za posao.

Predrag Bošković, ministar odbrane Crne Gore
Predrag Bošković, ministar odbrane Crne Gore

Govoreći o autentičnosti snimka punomoćnik podoficira Slavoljuba Markovića, advokat Vladan Bojić, naglašava da Markovići ne znaju ko je autor snimka niti sa kojim motivima je napravljen.

“Glas na snimku je glas Slavoljuba Markovića. Tačno je da je na snimku i glas njegove kćerke Marije, koja je bila na događaju o kom je napravljen snimak. Žena koja se pojavila na fotografiji uz snimak je gospođa koja se predstavila kao Dušica i tačno je da je govorila to što je javno emitovano, ali i još mnogo više od toga”, kazao je Bojić.

Šta je izgovoreno?

Na snimku koji je objavljen na portalu IN4S, tri osobe razgovaraju kako da jedna učesnica razgovora (Marija) dobije posao u Vojsci Crne Gore. Druga osoba u razgovoru, za koju se navodi da je aktivistkinja DPS u podgoričkom naselju Zagorič Dušica Vulić, odgovara da za posao u VCG treba da dobije potvrdu da je simpatizerka DPS. Treći glas na snimku je glas muškarca koju osoba Vulić oslovljava sa Slavoljube, koja je, kako se navodi otac kandidatkinje Marije.

“...Tražili su provjeru vašu, oni stalno traže partijsku provjeru. Nijesi samo ti u pitanju, nego vas je sedmoro iz Zagoriča (dio Podgorice)... Koji sad dobijaju položaje, dobijaju položaje iz toga razloga što su članovi, iz toga razloga, što iz mjesnih odbora ja moram da te prepoznam i da ti ja iz mjesnog odbora dam garanciju da si simpatizer, evo ja ti sad kažem, simpatizer, a ne član naše partije i ti dobijaš čin. Tebe moj teren ne prepoznaje, razumiješ li”, dio je snimka u kome osoba za koju mediji navode je aktivistkinja DPS Dušica Vulić, što ta partija nije demantovala, objašnjava Mariji šta je neophodno da dobije posao u VCG.

Kandidatkinja Marija odgovara da je ispunila sve uslove za posao i da je Crnogorka koja voli svoju zemlju, ali joj drugi glas, odgovara da to nije dovoljno za posao, te produžava:

“Braniš državu Crnu Goru, pripadnik si crnogorske nacionalnosti, oni te odmah traže, da li te teren prepoznaje kao Crnogorca ili si bila na litiji, vi znate da je afera po vojsci, ova afera, ovo ono.”

Nakon toga Vulić obećava Mariji da će ići da razgovora sa ministrom odbrane Predragom Boškovićem, na šta joj Marija odgovara da je od ministra Boškovića dobila pohvale, na sta Vulić konstatuje “Džabe si ti pohvalu dobila od njega, ako nemaš Mjesni odbor. Možete li vi to da shvatite, teren vam je bitan”.

Šta je odgovorilo Ministarstvo?

Na više pitanja RSE u vezi sa objavljenim snimkom Ministarstvo odbrane je potvrdilo veze Markovića i Vojske Crne Gore:

“Slavoljub Marković je podoficir u Vojsci Crne Gore, raspoređen u logističkom bataljonu u Danilovgradu. Marija je njegova ćerka, koja je služila vojsku u okviru programa za dobrovoljno služenje vojnog roka i konkurisala za vojnika po ugovoru, za šta je selekcija u toku. Osoba pod imenom Dušica Vulić nije poznata ministru Predragu Boškoviću i ministarstvu odbrane, te stoga ne možemo dalje govoriti o snimku, njegovom sadržaju i autentičnosti”, nevedeno je u odgovorima iz ministarstva.

“Osim onih koji su za to nadležni, u VCG niko drugi ne može dati saglasnost za bilo kakvo napredovanje u Vojsci, što je jasno propisano. U vremenu širenja dezinformacija i spinovanja, a u susret parlamentarnim izborima, dužni smo da ponavljamo i ističemo da VCG nikada nije učestvovala u predizbornim aktivnostima bilo koje partije, već da obavlja planirane zadatke tokom cijele godine, bila ona izborna ili ne”, navelo je Ministarstvo odbrane.

Ministarstvo podsjeća da su u VCG zastupljeni pripadnici svih nacija, koji “vole i poštuju državu čiju zastavu nose i brane” poručujući da su “uzaludni svi pokušaji kompromitacije i diskreditacije VCG”.

Vladajuća Demokratska partija socijalista (DPS), čiji je funkcioner ministar vojni Predrag Bošković a Dušica Vulić, prema podacima sa zvaničnog sajta DPS-a članica podgoričkog odbora, nije se oglašavala.

Reakcije

Dio opozicionih partija u reagovanjima na ova zbivanja je naveo da DPS građane podsjeća da je nemoguće ostvariti bilo koje pravo u Crnoj Gori ukoliko nijesu članovi DPS-a.

“Očekivati od crnogorskog pravosuđa da reaguje povodom ovog slučaja bilo bi ravno ludilu, s obzirom na to da je svima poznato da je ono samo jedan u nizu slojeva koji štite sistem”, kaže se u ocjeni koalicije “Crno na Bijelo” koju podržava i više od 140 nezavisnih intelektualaca .

U susret predstojećim izborima 30. avgusta, posmatrači međunarodne posmatračke misije ENEMO (European network of elections) u prvom izvještaju, ukazali su na pritiske na zaposlene u javnom sektoru.

“Izvještaji posmatrača ENEMO-a ukazuju na značajne navode o pritiscima na zaposlene u javnom sektoru, prijetnje o neobnavljanju ugovora, blokiranje profesionalnog napredovanja, pritisci na porodice zaposlenih i prijetnje gubljenjem položaja u slučaju da zaposleni odbiju podršku vladajućoj koaliciji. S druge strane, posmatrači ENEMO-a su u više slučajeva izvijestili o navodima o obećanjima o zaposlenju ili uslugama kao sredstvima za indirektnu kupovinu glasova”, kazao je Pjer Pejtie analitičar izborne kampanje, na pres konferenciji 17. avgusta u Podgorici.

Afera 'Snimak'

Najnovija afera sa snimkom nije novina u političkom životu Crne Gore jer je uoči parlamentarnih izbora 2012. godine zabilježena afera "Snimak", odnosno audio snimak sa sjednica Savjeta DPS.

U aferi “Snimak” objavljenoj februara 2013. funkcioner DPS Zoran Jelić govori da je Zavod za zapošljavanje, pripremajući se za izbore pokrenuo projekte da zaposle prije svega članove DPS:

"Jedan zaposleni to su četiri glasa. Ako uspijemo da zaposlimo našeg čovjeka, smanjili smo njima jedan glas, a povećali nama", ( Jelić , sa snimka). Tužilaštvo je zaključilo da nije bilo elemenata za krivičnu odgovornost u tom slučaju.

Evropska komisija od februara 2013. u svim godišnjim izvještajima o nepretku traži od Crne Gore da osigura “politički i pravosudni” nastavak rješavanja afere “Snimak”.

XS
SM
MD
LG