Dostupni linkovi

Cikotić u Bihaću predstavio plan rješavanja migrantske krize


Ministar sigurnosti BiH Selmo Cikotić i gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić, Bihać
Ministar sigurnosti BiH Selmo Cikotić i gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić, Bihać

Ministar sigurnosti Bosne I Hercegovine Selmo Cikotić, prilikom svoje prve službene posjete Unsko-sanskom kantonu (USK) u utorak, 11. avgusta, predstavio je plan za rješavanje migrantske krize.

"Ne podnosimo svi jednako teret krize i ne učestvuju sve institucije u umanjivanju posljedica krize. Unsko-sanski kanton prelama sve negativne aspekte te krize i neefikasnog djelovanja nekih drugih institucija", kazao je ministar sigurnosti BiH, na sastanku sa premijerom USK-a Mustafom Ružnićem i njegovim timom.

Cikotić je najavio mjere koje će poduzeti državne institucije kako bi se omogućilo kvalitetnije rukovođenje migrantskom krizom, ali i postigao veći stepen sigurnosti građana BiH.

Kroz prvu mjeru, kazao je Cikotić nastojat će ojačati kapacitete i sposobnost Granične policije kako bi se pojačala kontrola istočne granice.

"Nastojat ćemo također iz međunarodnih i domaćih fondova povećati obim finansijskih sredstava, da popravimo kvalitet međuagencijske saradnje kako horizontalno tako i vertikalno, da se teret migrantske krize rješava na svim nivoima u BiH, da se popravi i konkretizira saradnja kantonalnih i lokalnih institucija koje se bave ovim pitanjem sa institucijama BiH. Imamo ideju da preuzme i čitav niz aktivnosti na preispitivanju pojedinih institucija koje su odgovorne za kontrolu granice, poslove sa strancima, pitanja azila", kazao je Cikotić.

Premijer USK-a Mustafa Ružnić kazao je kako će se mjere provoditi u narednim sedmicama i mjesecima.

"Potrebno je uspostaviti koordinaciju svih učesnika u procesu, od grada do države i međunarodnih faktora u BiH koji se bave problemom migracija. To je naš prvi zadatak koji smo dogovorili - jačanje institucija, a zatim poduzimanje mjera kada su u pitanju lokalne zajednice i centri", dodao je.

Ružnić je precizirao šta je još na sastanku dogovoreno.

"Ministar sigurnosti BiH je izložio širok plan sa 7-8 mjera i 100 poteza koje trebamo napraviti. Nadam se da ćemo nakon tri godine u Unsko-sanskom kantonu to i osjetiti. Danas smo vidjeli konkretne prijedloge i mjere o kojima smo mi govorili prethodnih godina. Idemo u zajednički rad, idemo na teren, idemo upravljati krizom", poručio je optimistično premijer USK-a.

Gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić ponovio je zahtjev Gradskog vijeća da se migrati koji borave u napuštenim objektima, parkovima ulicama i drugim javnim površinama moraju izmjestiti u kamp "Lipa" i da u tome očekuje podršku ministra Cikotića.

"Sigurnost građana Bihaća meni je na prvom mjestu. Mi moramo sa ulica izmjestiti migrate u kamp 'Lipa' u tamo stvoriti bolje uslove za njihov boravak. Ministar ima moju i podršku Gradskog vijeća ali i mi očekujemo konkretne rezultate", kazao je Fazlić.

U pet prihvatnih kampova, koliko ih je na području kantona boravi oko 3.500 izbjeglica i migranata, dok je dvostruko veći broj onih koji borave van kampova u napuštenim objektima, parkovima i drugim javnim površinama u gradskim zonama.

Najveći broj ih je u Bihaću u Velikoj Kladuši zbog čega negoduje lokalno stanovništvo.

Ministar sigurnosti u pratnji domaćina obišao je kamp "Lipa" u Bihaću, dok je za srijedu planiran obilazak kampa "Miral" u Velikoj Kladuši i razgovor sa tamošnjim lokalnim zvaničnicima.

U prihvatnim kampovima kojima upravlja IOM (Međunarodna organizacija za migracije) na području USK-a je trenutno smješteno blizu 3.600 migranata. Prema procjenama Ministarstva unutrašnjih poslova USK-a van kampova se nalazi više od 3.000 migranata.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona potvrđeno je i kako je u ovoj godini već legitimisano više od 15.000 migranata.

XS
SM
MD
LG