Dostupni linkovi

U Srbiji u poslednja 24 sata tri smrtna slučaja, 158 novozaraženih


Srbija - Institut za ortopedsku hirurgiju "Banjica" u Beogradu, koja je pretvorena u COVID-19 bolnicu, 14. jul 2020.
Srbija - Institut za ortopedsku hirurgiju "Banjica" u Beogradu, koja je pretvorena u COVID-19 bolnicu, 14. jul 2020.

U poslednja 24 časa u Srbiji su od posledica COVID-19 preminula još tri pacijenta, čime je ukupni broj umrlih porastao na 684 osoba,navedeno je na specijalizovanom sajtu Ministarstva zdravlja covid19.rs.

U tom periodu testirane su 10.571 osobe, među kojima je 158 novozaraženih, navodi se u saopštenju. Kako je navedeno, na respiratorima se trenutno nalazi 57 pacijenata.

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja saopštilo je da je zaključno sa danom 19. avgust 2020. u ustanovama socijalne zaštite i domovima za smeštaj odraslih kod 147 korisnika i 72 zaposlena potvrđeno prisustvo korona virusa.

Ukupan broj izlečenih korisnika ustanova socijalne zaštite iznosi 865 a broj izlečenih zaposlenih 325.

“Poslednjih dana vidimo stabilizaciju i smirivanje epidemiološke situacije”, izjavila je Darija Kisić Tepavčević zamenica direktorke Instituta za javno zdravlje “Dr Milan Jovanović Batut” tokom konferencije za medije nakon sednice Kriznog štaba Vlade Srbije za suzbijanje COVID-19.

Ona je navela da su se u mnogim gradovima stekli uslovi za ukidanje vanredne situacije i pozvala građane da se pridržavaju preventivnih mera.

“Moramo i dalje striktno da poštujemo sve preventivne mere, jer su upravo one dale efekta i upravo su one doprinele da se stabilizuje epidemiološka situacija”, izjavila je Kisić Tepavčević.

Kada je reč o nošenju maski tokom boravka učenika u školama, Kisić Tepavčević je napomenula da su prihvatljive sve maske, bilo da su hirurške, epidemiološke ili pamučne.

“Organizacija nastave u školama će biti takva da će se prilikom slušanja nastave biti obezbeđena fizička distanca i to je ono što je osnovno jer na toj razdaljini na kojoj će deca da sede i bez nošenja maske neće biti moguće prenošenje virusa”, rekla je Kisić Tepavčević i dodala da će se u školama će se od prvog dana raditi na edukaciji učenika kako bi se rizik za prenošenje zaraze sveo na najmanju moguću meru.

Od početka epidemije, u Srbiji je ukupno testirano 831.677 ljudi, od kojih je 30.048 potvrđenih slučajeva obolelih od COVID-19.

XS
SM
MD
LG