Dostupni linkovi

Vučić sa Dačićem o sastancima u Vašingtonu i Briselu u okviru dijaloga sa Kosovom


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić (desno) i šef diplomatije Ivica Dačić
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić (desno) i šef diplomatije Ivica Dačić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je danas (19. avgust) sa prvim potpredsednikom Vlade Srbije i šefom diplomatije Ivicom Dačićem o predstojećim susretima u Beloj kući u Vašingtonu i Briselu, gde će sastati sa predstavnicima Kosova.

"Razgovor sa prvim potpredsednikom Vlade i ministrom spoljnih poslova Ivicom Dačićem o predstojećim susretima u Vašingtonu i Briselu", navedeno je na Instagram profilu "Budućnostsrbijeav".

Vučić je sredinom avgusta potvrdio učešće na sastanku u Beloj kući 2. septembra na poziv Ričarda Grenela, specijalnog izaslanika predsednika Sjedinjenih Američkih Država (SAD) za dijalog Kosova i Srbije.

Učešće na tom sastanku potvrdio je i premijer Kosova Avdulah Hoti (Avdullah).

"Srbija nije u poziciji, ali ne bi bilo ni dobro da odbija razgovore. U razgovorima ćemo da učestvujemo, a teme, koliko sam razgovarao sa Grenelom jesu ekonomske teme, ono o čemu smo i do sada razgovarali. To je važno za nas i to su dobre teme", rekao je Vučić u izjavi od 14. avgusta za privatnu TV Pink.

Viši zvaničnik u američkoj administraciji kazao je sredinom avgusta za Radio Slobodna Evropa da će uz Grenela, domaćin sastanka u Beloj kući biti savetnik za nacionalnu sigurnost Robert Brajan (Robert O'Brien) te da Sjedinjene Države veruju da je napredak u ekonomskim pitanjima ključ za pomak u mirovnom procesu.

Inače, susret predstavnika Srbije i Kosova u Beloj kući do sada je dva puta odlagan. Sastanak koji je na inicijativu Grenela trebalo da bude održan 27. juna u Vašingtonu, otkazan je nakon što je Specijalizovano tužilaštvo u Hagu obelodanilo optužnicu za ratne zločine protiv predsednika Kosova Hašima Tačija (Hashim Thaci).

Nakon toga trebalo je da se u Vašingtonu održi sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Kosova Avdulaha Hotija, ali je i on otkazan.

Grenel je tada na Tviteru najavio da će susret biti ponovo zakazan.

XS
SM
MD
LG