Dostupni linkovi

Kon: Bez karantina i samoizolacije za građane Srbije koji dolaze iz inostranstva


Predrag Kon: Za sada bez novih mera za ulazak građana Srbije u zemlju po povratku iz inostranstva

Epidemiolog i član Kriznog štaba Vlade Srbije za suzbijanje COVID-19 Predrag Kon izjavio je da se za građane Srbije koji dolaze iz inostranstva ne predviđaju nikakve nove mere.

„Nove mere se uvek spremaju u zavisnosti od situacije, za sada se nikakve nove ne predviđaju, niti karantin niti samoizolacija za naše građane“, izjavio je Kon za Radio-televiziju Srbije (RTS).

Na pitanje koliko treba da se smanji broj inficiranih COVID-19 u Srbiji da bi se ukinuo negativan PCR test kao uslov za ulazak u Crnu Goru, Kon je naveo da je to 25 zaraženih na 100.000 stanovnika, po onome što su, kako kaže crnogorske vlasti dale kao kriterijum.

„Ako se održi ovakva situacija, to će biti za nekih nedelju dana“, naveo je Kon.

Građani Srbije, Bosne i Hercegovine, Kosova, Albanije i Severne Makedonije koji žele da uđu u Crnu Goru moraju imati negativan rezultat PCR testa na korona virus ili pozitivan rezultat na antitela klase IgG dobijen ELISA serološkim testom ne stariji od 72 sata.

Trenutnu epidemiološku situaciju u Srbiji Kon sudeći po brojevima obolelih ocenjuje kao bolju, ali i dalje nesigurnu zbog toga što priliv osoba sa tegobama i onih koji se definišu kao sumnjivi slučajevi i dalje postoji.

„Za očekujuće je da to bude između 100 i 200 (novoobolelih) narednih nedelju dana. Ako bude tako, to je ono što je očekivano, posle toga će još više pasti“, naveo je Kon.

Kada je reč o maskama koje bi učenici trebalo da nose kada se od septembra vrate u školske klupe, Kon navodi da su prihvatljive sve maske koje prekrivaju nos i usta.

„Mogu se koristiti i hirurške i epidemiološke i platnene maske, sad imate platnene maske koje su jednoslojne, dvoslojne, troslojne. Od tih platnenih, svakako su najbolje troslojne zato što su one skoro jednake kao hirurške“, pojasnio je Kon.

XS
SM
MD
LG