Dostupni linkovi

Kamala Haris: Zvezda u usponu od koje zaziru i Tramp i levica


Profil: Demokratska kandidatkinja za potpredsjednicu SAD-a Kamala Harris
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:04:43 0:00

Pretendent demokrata na predsedničkim izborima u SAD Džozef Bajden (Joseph Biden) imenovao je senatorku Kamalu Haris (Harris) za kandidatkinju za potpredsednika države.

Bajdenova odluka je dalekosežna pošto će Haris biti prva žena afroameričkog i indijskog porekla u istoriji SAD kandidatkinja za predsednika ili potpredsednika.

Bivši potpredsednik SAD priznao je time da će afroamerički i birači iz drugih manjinskih zajednica imati važnu ulogu u njegovom nastojanju da na izborima 3. novembra porazi aktuelnog predsednika SAD Donalda Trampa.

"Imam veliku čast da objavim da sam za kandidatkinju za potpredsedničko mesto izabrao Kamalu Haris, neustrašivu borkinju za malog čoveka, i jednog od najboljih javnih službenika u zemlji. Zajedno ćemo pobediti Trampa", naveo je Bajden na Tviteru.

On je dodao da je njegov sin Bo (Beau) blisko sarađivao sa njom dok je bila državna tužiteljka.

"Gledao sam kako se hvataju u koštac sa velikim bankama, zalažu za prava radnika, te štite žene i decu od zlostavljanja", napisao je Bajden na Tviteru.

"I tada sam bio ponosan, a i sada sam što je imam za partnera u ovoj kampanji," dodao je.

Bajden je u martu obećao da će imenovati ženu kao kandidata za potpredsednika. On se suočavao sa rastućim zahtevima unutar Demokratske stranke da odabere Afroamerikancku u trenutku kada su SAD potresali protesti zbog policijske brutalnosti prema građanima ovog porekla nakon ubistva Džorda Flojda (George Floyd) tokom privođenja.

SAD: Rasna ravnopravnost i reforma policije
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:35 0:00

Većina Afroamerikanaca tradicionalno podržava Demokratsku stranku, a Bajden je nakon zaostajanja na primarnim izborima u prvih nekoliko država zahvaljujući njihovim glasovima u Južnoj Karolini preokrenuo utrku za predsedničkog kandidata u svoju korist.

Haris: Bajden može ujediniti Amerikance

Harisova je napisala na Tviteru da Bajden "može ujediniti američki narod jer je proveo svoj život boreći se za nas. A kao predsednik, izgradiće Ameriku koja će ostvariti naše ideale".

"Čast mi je što sam mu se pridružila kao kandidat naše stranke za potpredsednika i učinio sve što je potrebno da on postane naš vrhovni komandant," dodala je Kamala Haris.

Ona je na početku nadmetanja unutar Demokratske stranke za njenog predsedničkog kandidata smatrana jednom od glavnih Bajdenovih rivala. Više puta se sukobljavala s njim, kritikujući njegovo gledište na prisilnu integraciju Afromarikanaca i belaca u južnim državama 1960-ih i 1970-ih, te prevoz afromaeričke dece autobusima do škola koje pohađaju samo belci.

Takođe, kritikovala je i Bajdenove pohvale "uljudnog" odnosa koji je imao s bivšim senatorima pobornicima rasne segregacije.

Ponosna na svoj indentitet

Kamala Harris (55) odustala je od predsedničke utrke u decembru 2019, nakon čega je ubrzo postala favorit za kandidata za potpredsednika.

Rođena je u Ouklendu u Kaliforniji od roditelja imigranata - majka iz Indije, otac sa Jamajke.

Kamala na sanskritu znači "lotos".

Diplomirala je na Hauard univerzitetu, jednom od najvažnijih obrazovnih institucija za Afroamerikance, prenosi BBC.

Ona je istakla da je vreme studija bilo ključno za formiranje njene ličnosti.

Nakon toga je studirala pravo na Univerzitetu Hejstings (Hastings) u Kaliforniji.

Izabrana je za glavnog tužioca u San Francisku 2003, a nakon toga za državnog tužioca Kalifornije. U dva mandata na ovoj funkciji stekla je reputaciju zvezde Demokratske stranke u usponu, što joj je pomoglo prilikom izbora za senatora 2016, kao tek druge po redu Afroamerikanka u tom telu.

Haris ističe da je uvek bila ponosna na sopstveni identitet, a sebe opisuje kao Amerikanku.

U svojim memoarima "Istine do kojih držimo: Američko putovanje" (The Truths We Hold: An American Journey), opisala je kako je njena majka bila diskriminisana tokom pasoške kontrole na aerodromu zbog njene boje kože i akcenta.

U razgovoru za Vašington Post 2019. je izjavila da političari ne bi trebalo da budu kategorizovani na osnovu boje kože ili porekla.

"Suština je - ja sam to što jesam. Dobro se osećam zbog toga. Možda će vam biti potrebno vreme da shvatite, ali meni to ne smeta", dodala je.

Kako navodi BBC, ona je relativno mlada i "televizična", a kao ćerka imigranata sa Jamajke i Indije odražava rastuću raznolikost unutar Demokratske stranke.

Udata je za advokata Daglasa Emhofa (Douglas Emhoff), koji ima dvoje dece iz prethodnog braka.

Neuspela kampanja za predsedničkog kandidata

Početkom prošle godine je pred 20 hiljada okupljenih pokrenula kampanju za predsedničkog kandidata demokrata.

Međutim, kako navodi BBC, nije uspela da artikulše šta je u osnovi i cilj njene kampanje, dajući neodređene odgovore o ključnim pitanjima kao što je zdravstvena zaštita.

Nije uspela da kapitalizuje neke od aduta, pre svega umeće u debatama u kojima je demonstrirala svoje veštine kao tužioca, zbog čega je Bajden često bio na udaru njenih kritika.

"Progresivna" tužiteljka

Opsijući sebe kao "progresivnu" tužiteljku, nastojala je da naglasi više levo usmerene delove svoje zaostavštine. Tako je pridobila simpatije liberala zbog oštrog ispitivanja zvaničnika Trampove administracije na saslušanjima u Senatu. Na njenom udaru su bili kandidat za sudiju Vrhovnog suda Bret Kavano (Brett Kavanaugh), kao i bivši ministar pravosuđa Džef Sešns (Jeff Sessions).

Među prvima je kritikovala Trampvu imigracionu politiku, zalažući se za zaštitu od deportacije imigranata koji su došli u SAD bez dokumenata, poznatijih kao 'sanjari' (Dreamers).

Bila je veoma aktivna i u polemici sa kritičarima "politike identiteta", ističući da koriste taj termin sa omalovažavanjem u cilju marginalizacije problema poput položaja rasa, ili teškća sa kojima se suočavaju osobe različitih seksualnih orijentacija.

Bila je jedna od glavnih incijatora nedavnih zakona u Senatu u cilju suzbijanja zloupotrebe policije i žestoki pobornik izmena koje će omogućiti veću odgovornost policije.

Podozrenje progresivnih birača

Haris se uglavnom doživljava kao političarka levo od centra zbog čega je kritikuje levo krilo Demokratske stranke da nije dovoljno progresivna. To, s jedne strane, komplikuje Tramovom izbornom štabu da prikažu nju i Bajdena kao pripadnike "radikalne levice", iako su to učinili neposredno nakon objavljivanja njene kandidature.

Kako navodi "Vošington post" (The Washington Post), Haris se doživljava kao levo od Bajdena, ali to ne govori samo po sebi mnogo.

Progresivno krilo Demokratske stranke je zabrinuto zbog njene karijere kao državnog tužioca u Kaliforniji, uključujući i podršku inicijativi kojom se pretilo zatvorskim kaznama roditeljima čija deca učestalo izostaju iz škole.

Takođe, kritikuju njeno oklevanje u reformi krivičnog prava, zatim njenu borbu protiv tužbi koje su predale radnice i radnici u seksualnoj industriji.

Prebacuje joj se i da je odbila da, kao državna tužiteljica Kalifornije, procesuira banku OneWest Bank, na čijem je čelu bio sadašnji ministar finansija Stiven Mnučin (Steven Mnuchin), koja je bila optužena za zloupotrebe prilikom plenidbe imovine dužnika.

Ona je istakla da je samo "poštovala činjenice" prilikom odbijanja da pokrene postupak. Kasnije je glasala protiv imenovanja Mnučina na ministarski položaj.

Tražila je i da pojedini agenti Ministarstva pravde Kalifornije nose zakačene kamere. To je bila prva državna agencija koja je usvojila tu meru, zatim je tražila omogućavanje slobodnog pristupa bazi podataka o kriminalu.

Međutim, to joj nije pomoglo da pridobije veći broj pristalica.

"Kamala je policajka" je postao uobičajena parola na skupovima tokom njene kampanje, što je onemogućilo njene pokušaje da privuče liberalnije orijentisane demokrate. Međutim, sada bi se taj njen oreol mogao pokazati korisnim na opštim izborima kada demokrate treba da pridobiju umerenije i nezavisne birače.

Levičarsko krilo u Demokratskoj stranci želi da političari sa karijerom u policiji, tužilaštvu i sličnim službama ne zauzimaju važne položaje u društvu. Iako uživa popularnost, mnogi je doživljavaju kao pripadnika establišmenta Demokratske stranke, koji je često kritikovan, podseća "Vošington post". S toga nije jasno u kojoj meri će uspeti da pridobije birače na levici, poput simpatizera Bernija Sandersa i Elizabet Voren.

'Afroamerikanke ne žele da budu samo okosnica već i liderke'

Kamala Haris može da pobudi entuzijazam u Demokratskoj stranci čije vođstvo retko odražava svoju bazu i čak da transformiše strukturu moći, ocenjuje CNN, podsećajući da i sam Bajden ukazuje da želi da bude "most" ka "novoj generaciji lidera".

Ona posebno može inspiriše Afroamerikanke, već dugo najpouzdanije birače Demokratske stranke.

"Afroamerikanke su site i umorne od toga da ih smatraju okosnicom Demokratske partije," izjavila je Karen Fini (Finney), strateg ove stranke.

"Želimo da budemo priznate kao liderke, želimo sve. Mi smo spremne," istakla je Fini.

Iako odabir kandidata za potpredsednika nema presudan uticaj na ishod predsedničkih izbora, u Bajdenovom izbornom štabu se nadaju da će Harisova osigurati dodatnu podršku žena iz predgrađa, starijih Afroamerikanki i mlađih Afroamerikanaca, a mnogi njih nisu glasali za Hlari Klinton (Hillary Clinton 2016.

Masovan odziv Afroamerikanaca i žena biće posebno važan u takozvanim neodlučnim država (swing states), poput Mičigena, Pensilvanije i Viskonsina, gde je smanjena izlaznost afoameričkih birača skupo koštala Hilari Klinton pre četiri godine.

Sada će znati da ako glasaju za kombinaciju Bajden-Haris 2020, možda će glasati za Harisovu kao predsedničkog kandidata 2024, ocenjuje "Gardijan".

Nova prilika za Kamalu Haris 2024.

Pošto je mlađa više od 20 godina od Bajdena, Kamala Haris može pomoći da se odagna zabrinutost birača zbog životne dobe potencijalnog predsednika.

S obzirom da, kako piše Gardijan (Guardian), 78-godišnji Bajden nije jasno predočio planove za eventualni drugi mandat, Kamala Haris je sada u dobroj poziciji kao niko do sada da postane prva predsednica SAD, možda već 2024.

Njena uloga neće biti ceremonijalna

Džon (John) Adams, koji je bio prvi potpredsednik SAD u vreme dok je na njihovom čelu bio Džordž Vašington (George Washington), nazvao je ovu poziciju "najnevažnijom koju je čovekova mašta mogla da zamisli". Adams je potom bio drugi po redu predsednik.

Međutim, sasvim je izvesno da uloga Kamale Haris, ukoliko bude izabrana, neće biti ceremonijalna, kao što se često dešavalao u američkoj istoriji.

U slučaju pobede Bajden će suočiti sa mnošto problema koje mora rešavati: pandemija, recesija najveća od Velike Depresije, sistematski rasizam, navodi CNN. To znači da bi i Kamala Haris preuzela znatan deo odgovornosti u Beloj kući.

Izbori kao referendum o Trampu

Odabirom bivše rivalke - koja ga je žestoko kritikovala - Bajden nastoji da pokaže da je sušta suprotnost Trampu koji, kako ocenjuje CNN, "pokazuje ograničeni kapacitet za oproštaj i nastoji da kazni svakoga za koga veruje da ga je prevario".

Istovremeno, Bajdenov cilj je da izbore pretvori u referendum o Trampovom učinku u prvom mandatu, tačnije, kako navodi CNN, nepredvidivom načinu na koji je vodio zemlju, uključujući i reakciju na pandemiju.

Stoga će Bajden najviše vremena provesti u uveravanju birača da Tramp zaslužuje da bude smenjen, a manje da ih uverava da je on podesna ličnost za tu funkciju.

"To sve znači da Bajden želi da ova kampanja bude što manje usmerena na njega. On želi da se ponovi situacija iz 2016., kada se Hilari Klinton bila primorana da se brani zbog angažmana u Stejt departmentu (uključujući i imejlove). Bajden ne želi da se utrka pretovri u rat rečima ili bitku u kojoj bi se videlo ko može niže da padne u smislu ličnih napada," ocenjuje CNN.

Haris nema očiglednih slabosti koje Trampov izborni štab može da eksploatiše.

Stoga ju je Bajden odabrao da bi maksimizirao svoje šanse nastavljajući sa kampanju pretvori u referendum o Trampu. Istovremeno, biografija Kamale Haris sugeriše da je spremna da prezume dužnost ako i kada Bajden odluči da se povuče, prenosi više američkih medija.

Tramp: Haris zločesta

Predsednik SAD Donald Tramp je izjavio da je iznenađen Bajdenovom odlukom s obzirom da je, kako je istakao, Kamala Haris pokazivala prema njemu u prošlosti krajnje nepoštovanje.

Tramp je istakao da je Haris u debatama tokom primarnih izbora u Demokratskoj stranci bila "jako, jako zločesta".

"Prema Džou Bajden se odnosila gore čak nego i 'Pokahontas',″ istakao je Tramp aludirajući na demokratsku senatorku Elizabet Voren (Elizabeth Warren), jednu od pretendentkinja za predsedničkog kandidata demokrata i žestokog Bajdenovog kritičara, koja je svojevremeno navela da ima indijanske korene a što se pokazalo netačnim. Predsednik SAD je zbog toga prozvao Vorenovu "Pokahontas".

"Pokazala je velik manjak poštovanja prema njemu, a teško je odabrati nekoga ko je tako neučtiv", kazao je Tramp za Kamalu Haris.

Po njegovim rečima, "Ona je osoba koja je rekla mnogo toga što se pokazalo neistinitim".

Trampova kampanja je saopštila da je izbor Kamale Haris pokazatelj da je Bajden "isprazna ljuštura ispunjena ekstremnom agendum radikalne levice", odnosno da se kontrola nad zemljom prepušta "radikalnoj grupi koja planira da podigne poreze, smanji finansiranje policije, otvori granice i udovoljava socijalističkim diktatorima".

Podrška demokratskih čelnika

Istovremeno, zvaničnici Demokratske stranke su pozdravili Bajdenovu odluku.

Tako je bivši predsednik SAD Barak Obama, u čijem mandatu je Bajden bio potpredsednik, kazao da dugo poznaje Kamala Haris i da je "više nego spremna za ovaj posao".

"Svoju karijeru je provela braneći naš ustav i boreći se za one kojima je potrebno da dobiju poštenu priliku. Ovo je dobar dan za našu zemlju. A sada, idemo da pobedimo u ovome", napisao je Obama na Tviteru.

Harisovoj je čestitao i senator Berni (Bernie) Sanders, glavni Bajdenov konkurent, ističući da će ući u istoriju kao "naša sledeća potpredsednica".

"Ona shvata šta je nužno u borbi za radne ljude, zdravstvenu zaštitu za sve i rušenje najkorumpiranije administracije u istoriji," napisao je Sanders na Tviteru.

Njen odabir je pozdravila i Hilari Klinton (Hillary Clinton), predsednička kandidatkinja demokrata na izborima 2016.

Bajden i Harisova zvanično će prihvatiti nominacije naredne sedmice tokom Nacionalne konvencije Demokratske stranke koja će biti obavljena putem videa sa raznih lokacija zbog pandemije virusa korona.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG