Dostupni linkovi

Sarajevo: Učenici nižih razreda u klupe, ostali online


Prazna školska učionica, ilustrativna fotografija

Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo isplaniralo je modele prema kojima će se u prve dvije sedmice održavati nastava u osnovnim i srednjim školama u Kantonu Sarajevo.

Učenici razredne nastave, što podrazumijeva učenike od I-IV razreda, odnosno i V razreda u onim školama u kojima se razredna nastava odvija i u V razredu, će u periodu od 1. do 14. septembra pohađati redovnu nastavu u školama.

Prijem prvačića će biti održan 1. septembra po odjeljenjima u fiskulturnim salama ili dvorištu ili holu škole, a prema planu prijema prvačića, koji će pripremiti škole uz poštivanje donesenih epidemioloških mjera.

Preporučuje se školama da prijem prvačića organizuju tako da svako odjeljenje ima poseban termin prijema.

U zavisnosti od prostornih kapaciteta škole, škole mogu ograničiti broj osoba koje dolaze u pratnji prvačića.

Za učenike razredne nastave, osim učenika I razreda, redovna nastava u školi počinje 2. septembra. Nastava za učenike razredne nastave će se izvoditi u grupama od maksimalno 15 učenika uz trajanje časa od 30 minuta, sa odmorima od 5 minuta i bez velikog odmora.

Nastava će se odvijati prema planu odnosno rasporedu koji utvrđuje škola.

Detaljne upute Ministarstvo je objavilo na zvaničnoj web-stranici.

Učenici predmetne nastave, što podrazumijeva učenike od VI-IX razreda, odnosno i V razreda u onim školama u kojima se predmetna nastava odvija i u V razredu, nastavu će pohađati „online“.

„Online“ nastava će se realizirati u skladu s Metodologijom realizacije „online“ nastave u Kantonu Sarajevu, Smjernicama za praćenje i vrednovanje i ocjenjivanje učenika tokom „online“ nastave i Smjernicama za izradu digitalnog obrazovnog sadržaja za osnovne i srednje škole, koje dokumente će školama dostaviti Ministarstvo, za obrazovanje nauku i mlade Kantona Sarajevo.

Plan izvođenja nastave u toku ove sedmice trebala bi usvojiti i ministarstva drugih kantona u entitetu Federacija BiH.

Zasad je to urađeno u Livanjskom kantonu gdje je odlučeno da će školska godina u početi redovno, 7. septembra, saopćeno je iz Vlade ovog kantona.

Odluka je donesena na zajedničkom sastanku, 18. augusta, direktora osnovnih i srednjih škola s kantonalnim ministrom rada, zdravstva, socijalne zaštite i raseljenih, ministrom nauke, prosvjete, kulture i sporta, te direktorom Zavoda za javno zdravstvo.

"Do tada će se održati obavezni roditeljski sastanci i druge aktivnost gdje će biti predstavljeni protokoli ponašanja za sve učesnike u obrazovnom procesu, kao i sprovođenje drugih priprema, kako bi se što bezbjednije vratili u školske klupe", navedeno je u saopćenju.

Nova školska godina u Republici Srpskoj (RS) počinje 1. septembra, a odlučeno je da će se učenici vratiti u školske klupe.

Ministrica prosvjete i kulture RS Natalija Trivić istakla je da će se nastava odvijati uz maksimalno pridržavanje mjera zaštite, a s ciljem sprečavanja širenja korona virusa.

"Učenici se vraćaju u škole zbog socijalizacije i sticanja znanja, naročito u osnovnim školama", naglasila je Trivić.

Kako je odlučeno, u učionici će biti najviše 15 đaka, a čas će trajati maksimalno 30 minuta. U školama sa velikim brojem djece čas će biti skraćen na 20 minuta.

Trivić je istakla da je ova odluka donesena po uzoru na zemlje regiona i Evrope.

XS
SM
MD
LG