Dostupni linkovi

Od septembra obavezne maske na radnim mjestima u Francuskoj


Muzej Louvre u Parizu
Muzej Louvre u Parizu

Francuska vlada planira uvesti obavezu nošenje maske na većini radnih mjesta od septembra, kao jedan od napora za zaustavljanje ponovnog izbijanja pandemije COVID-19, javlja Reuters.

Ministarstvo rada saopćilo je u utorak da će se novi aranžmani primjenjivati na sve zajedničke prostore u uredima i fabrikama, ali neće se proširiti na pojedine urede u kojima je prisutan samo jedan zaposlenik.

Također je navedeno da će rad od kuće ostati preporučena opcija za zaposlenike.

Vladin dužnosnik rekao je da će maske na poslu postati obvezne od 1. septembra.

Dalje je rekao da će biti razgovara s poslodavcima i sindikatima o graničnim slučajevima, poput slučaja kada su samo dvije osobe prisutne u jednom velikom otvorenom prostoru i sjede odmaknuti jedan od drugoga.

Izuzeci će vrijediti i u posebnim radnim okruženjima, poput skladišta zamrznute hrane, gdje maske nisu praktične jer bi se one smrznule.

Nošenje maski također je obvezno širom zemlje u svim javnim prijevozima i u većini zatvorenih javnih prostora, kao što su trgovine i muzeji, kao i u prenapučenim vanjskim površinama u nekim gradovima.

Francuska je uvela neka od najstrožih europskih ograničenja zaključavanja ranije ove godine, čime se u velikoj mjeri smanjila stopa koronavirusnih infekcija.

No u posljednjih nekoliko sedmica broj novih slučajeva COVID-19 porastao je, a službenici javnog zdravstva upozoravali su kako bi zaraza mogla izmaknuti kontroli.

Vlada je izložena pritiscima sindikata da pojačaju zaštitne mjere u septembru, kada se ljudi vrate na posao nakon ljetnih praznika i kad djeca krenu u školu.

"Najbolje što možemo učiniti za pripremu za povratak s godišnjih odmora je uvjeriti zaposlenike da zajedno poduzimamo mjere predostrožnosti kako ne bismo širili virus", izjavila je ministrica rada Elisabeth Borne.

Maske za sve - Obavezne u sve više država
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:25 0:00

XS
SM
MD
LG