Dostupni linkovi

U Južnoj Koreji skok broja zaraženih korona virusom


Seul, Južna Koreja
Seul, Južna Koreja

Južna Koreja je zabilježila četvrti uzastopni trocifreni rast broja novozaraženih korona virusom i vlada je pozvala građane da ostanu kod kuće i ograniče putovanja.

Vlada je uvela poseban praznik danas (17. august) sa nadom da će time podstaći domaću potrošnju.

Međutim, kako se povećao broj zaraženih od korona virusa u glavnom gradu Seulu, ministar zdravlja Park Neung Hu pozvao je narod da ostane u svojim kućama i stanovnike Seula i obližnje provincije Gjeongi da izbjegavaju posjete u druge dijelove zemlje naredne dvije nedjelje.

Južnokorejski Centar za kontrolu i prevenciju bolesti prijavio je danas 197 novih slučajeva zaraze, čime se ukupan broj slučajeva popeo na 15.515, i 305 umrlih.

Novih 279 novih slučajeva zaraze, prijavljenih dan ranije, predstavljao je najveći dnevni skok zaraženih u Južnoj Koreji od početka maja i izazvao zabrinutost o novom žarištu u gusto naseljenom gradskom jezgru Seula.

Centar je naveo da je 167 od ukupnog broja novih slučajeva došlo iz šire oblasti oko glavnog grada u kojem živi polovina od južnokorejskih 51 milion stanovnika.

Zdravstveni radnici pokušavaju ući u trag infekcijama, ali crkve su se pokazale kao glavni izvor zaraze.

Više od 300 slučajeva povezano je sa crkvom u sjevernom Seulu predvođenom konzervativnim svećenikom koji je često vodio antivladine proteste protiv liberalnog predsjednika Mun Džae Ina.

Tu je uključen i skup 16. augusta kome je prisustvovalo hiljade demonstranata u centru Seula uprkos molbama vlade da ljudi ostanu kod kuće.

XS
SM
MD
LG