Dostupni linkovi

Pompeo pozvao na ujedinjenost oko produženja embarga Iranu


Američki državni sekretar Majk Pompeo pozvao je svet da se ujedini oko predloga Sjedinjenih Američkih Država (SAD) da se neograničeno produži embargo na oružje Iranu, o kome se raspravlja u Ujedinjenim nacijama.

Članovi Saveta bezbednosti UN počeli su da glasaju na daljinu o američkoj rezoluciji za produženje embarga Iranu, kojoj se protive članice s pravom veta Rusija i Kina, i čiji rezultat treba da bude poznat danas.

"Tražimo od država da podrže u Savetu bezbednosti UN predlog da se obnovi embargo na oružje Iranu", rekao je Pompeo u Beču, gde se sastao sa šefom Međunarodne agencije za atomsku energiju Rafaelom Grosijem.

"Ne možemo da dozvolimo najvećem svetskom sponzoru terorizma da kupuje i prodaje oružje. To je ludost ", rekao je Pompeo i dodao da i Iran mora da sarađuje sa Međunarodnom agencijom za atomsku energiju.
Pojedine diplomate tvrde da je pokušaj da se produži zabrana osuđen na neuspeh i dovodi u još veći rizik ionako krhki nuklearni sporazum Irana i svetskih sila.

Putin predložio samit 5+1 sa Iranom

Predsednik Rusije Vladimir Putin predložio je održavnje samita pet stalnih članica Saveta bezbednosti UN sa Nemačkom i Iranom posvećen iranskom pitanju.

Putin je uputio taj predlog dok se u Savetu bezbednosti vodi rasprava o američkom nacrtu rezolucije o produžavanju međunarodnog embarga na prodaju oružja Teheranu. Embargo zvanično ističe 18. oktobra.

"Razgovori u Savetu bezbednosti UN o iranskom pitanju postaju sve više zategnuti. Situacija je pogoršana", naveo je Putin koji je osudio, kako je naveo, "neosnovane optužbe na račun Irana".

Ruski predsednik je osudio i nacrte rezolucije kojima se planira "poništenje ranijih jednoglasnih odluka Saveta bezbednosti".

U tom kontekstu, Rusija predlaže da se u što kraćem roku organizuje onlajn sastanak šefova država ili vlada pet stalnih članica Saveta bezbednosti UN, koju čine Rusija, SAD, Francuska, Velika Britanija, zajedno sa Nemačkom i Iranom, dodao je Putin.

Rusija i Kina pružaju otpor pozivu američkog državnog sekretara Majka Pompea (Mike Pompeo) Savetu Bezbednosti Ujedinjenih nacija (UN) da produže embargo na oružje Iranu nakon isteka u oktobru ove godine.

Američka ambasdorka pri Ujedinjenim nacijama Kelly Craft, 7. avgusta je upozorila Rusiju i Kinu da će postati “kosponzori države broj jedan koja sponzoriše terorizam" ukoliko iskoriste svoj veto za blokiranje rezolucije za produženje embarga Iranu.

XS
SM
MD
LG