Dostupni linkovi

SAD: Iran broj jedan sponzor terorizma u svijetu


Kelly Craft, ambasadorica SAD u Ujedinjenim nacijama

Iran je “svjetski broj jedan sponzor terorizma u svijetu” izjavila je to američka ambasadorica u Ujedinjenim nacijama, dan nakon što je državni sekretar Mike Pompeo rekao da Sjedinjene Države planiraju naredne sedmice održati glasanje u Vijeću sigurnosti UN-a da se produži embargo na prodaju oružja Iranu.

Ambasadorica Kelly Craft također je upozorila i Rusiju i Kinu da će postati “kosponzori države broj jedan koja sponzoriše terorizam" ako iskoriste svoj veto za blokiranje rezolucije za produženje embarga.

Sjedinjene Države se nadaju da će Rusija i Kina “uvidjeti važnost mira na Bliskom istoku", rekla je Craft. Ali dodala je da je partnerstvo Rusije i Kine jasno: "Oni će samo promovisati haos, sukobe i nasilje izvan svojih granica, tako da ih moramo satjerati u ćošak."

Craft i Brian Hook, glavni američki izaslanik za Iran, održali su brifing sa grupom novinara nakon nakon najave Pompea 5. augusta da će Sjedinjene Države pozvati na glasanje Vijeće sigurnosti o produženju embarga na oružje, a koji ističe u oktobru.

Hook je, nekoliko sati nakon brifinga, najavio da daje ostavku.

Ministri vanjskih poslova Rusije i Kine istakli su da namjeravaju uložiti veto na rezoluciju ako ona u Vijeću od 15 članova dobije minimum potrebnih devet glasova. Prošlog mjeseca u pismima generalnom sekretaru UN-a Antoniju Guterresu i Vijeću sigurnosti dvije su države oštro kritikovale američke napore.

Pompeo je 5. augusta novinarima rekao da postoje zemlje koje “čekaju u redu" da prodaju oružje Iranu i upozorio da će to dodatno destabilizovati Bliski Istok, izložiti riziku Izrael i Evropu i ugroziti živote u SAD.

Ako Vijeće sigurnosti ne spriječi Iran da kupuje i prodaje oružje kad se embargo okonča, Washington je rekao da će to pokrenuti “vraćanje” svih sankcija UN-a protiv Irana. Mehanizam vraćanja bio je uključen u nuklearni sporazum iz 2015. u slučaju da se pokaže da Iran krši sporazum koji je osigurao popuštanje sankcija u zamjenu za obuzdavanje nuklearnog programa Irana.

Rusija i Kina, kao i evropski saveznici koji su potpisali pakt, doveli su u pitanje američku tvrdnju da je i dalje potpisnik sporazuma i u stanju pokrenuti mehanizam za vraćanje sankcija. SAD su napustile sporazum 2018. i ponovno uvele sankcije Iranu. Kao odgovor, Iran je postepeno počeo kršiti svoje nuklearne obveze.

Pompeo i drugi tvrdolinijaši u Washingtonu tvrde da su Sjedinjene Države ostale sudionici sporazuma jer je tako navedeno u rezoluciji 2015. koja je utkana u sporazum i zbog toga mogu ponovo uvesti sankcije, jer Iran nije u potpunosti ispunio svoje nuklearne obveze.

Britanija, Francuska i Njemačka zabrinute su zbog ukidanja embarga na oružje, ali su poručile da pokušavaju postići kompromis iz zabrinutosti da će Iran u potpunosti napustiti nuklearni sporazum i provesti u djelo prijetnje da će se povući iz ključnog ugovora o neširenju naoružanja.

XS
SM
MD
LG