Dostupni linkovi

Kurti kritikuje najavljeni sastanak Kosova i Srbije u Vašingtonu


Albin Kurti

Lider opozicionog Pokreta Samoopredeljenje i bivši premijer Kosova Aljbin (Albin) Kurti, sastanak delegacija Kosova i Srbije u Vašingtonu 2. septembra, koji je u petak najavio specijalni izaslanik Bele kuće za dijalog Ričard Grenel (Richard Grenell), povezuje sa predsedničkim izborima u SAD.

Kurti je na svom Facebook profilu podsetio da je od predsedničkih izbora u SAD ostalo oko 80 dana na kojima će snage odmeriti rebublikanac Donald (Trump) Tramp i demokrata Džo Bajden (Joe Biden), uz ocenu da se poslednjih dana inetenzivirala predizborna kampanja, “iako zvanično još uvek nije počela”.

“Bivši američki ambasador u Berlinu i bivši v.d. direktor Nacionalne obaveštajne službe Ričard Grenel želi da ostvari poslednji uspeh kada je u pitanju spoljna politika”, napisao je Kurti. On je istakao da je Grenel isti onaj diplomata koji je u prethodnom periodu govrio da nikada nije u njegovom prisustvu bilo reči o "teritorijalnoj razmeni" između Kosova i Srbije.

Sa druge strane, Grenel je odbacio Kurtijeve optužbe pa je u aprilu na svom Twiter nalogu napisao da "nikada nije bilo rasprave o razmeni teritorija” .

“O tome niko nije razgovarao u mom prisustvu. Ponovio sam ovo mnogo puta", napisao je Grenel.

“Potom je optužio bivšeg savetnika za nacionalnu bezbednost Džona Boltona (John Bolton) da stoji iza ovog plana, koji je rekao da je za tu ideju čuo od predsednika Kosova i Srbije”, naveo je Kurti.

Vlada Aljbina Kurtija je srušena u martu, nakon 50 dana rada,

XS
SM
MD
LG