Dostupni linkovi

SAD suspendirao privatne charter letove za Kubu


Let aviona iznad Havane, fotoarhiv

SAD je objavio da suspendira privatne charter letove za Kubu sa ciljem uskraćivanja ekonomske resurse toj komunističkoj karipskoj zemlji, javio je AFP.

Američki državni sekretar Mike Pompeo izjavio je da je naložio Ministarstvu prometa SAD-a da obustavi takve letove između SAD-a i Kube jer "režim (kubanskog lidera) Raula Castra koristi sredstva od turizma da finansira svoje zloupotrebe i miješanje u Venecueli".

"Diktatorima ne smije biti omogućeno da profitiraju od američkih putovanja", dodao je Pompeo.

Pompeo je kritizirao Kubu zbog toga što nastavlja "zatvarati novinare i prodemokratske aktiviste" i "gušiti slobodu vjeroispovijesti".

"Naša administracija će nastaviti smanjivati sredstva koja kubanska vlada dobija od avionskih taksi, odsjedanja u hotelima u vlasništvu režima i drugih prihoda povezanih s turizmom", naveo je Pompeo.

Američka odluka o suspenziji ne odnosi se na javne charter letove za Havanu ni na privatne charter letove povezane s pružanjem hitne medicinske pomoći ili sa spasilačkim misijama.

Odnosi Washingtona i Havane znatno su zahladnili nakon dolaska na čelo SAD-a predsjednika Donalda Trumpa. Njegov prethodnik, Barack Obama, vodio je politiku poboljšavanja odnosa s Kubom.

XS
SM
MD
LG