Dostupni linkovi

Slučaj disidenta u zatvoru – da li se Kuba menja


Hose Daniel Ferer na Kubi, 2. decembar 2016.
Hose Daniel Ferer na Kubi, 2. decembar 2016.

Kubanski disident Hose Daniel Ferer završio je u zatvoru zbog, kako kažu aktivisti za ljudska prava, izmišljenog napada i tuče. Pošto je stupio u štrajk glađu žaleći se na uslove u zatvoru, reagovali su SAD i Evropski parlament, dok Kuba odgovara da sam sebi nanosi povrede i da je američki plaćenik koji radi na rušenju socijalizma.

Pritvaranje istaknutog kubanskog disidenta pod sumnjivim okolnostima i njegov tretman u zatvoru vratio je pažnju na odnos vlasti u Havani prema aktivistima i neistomišljenicima, dok raste nezadovoljstvo zbog teške ekonomske situacije koja je pogoršana američkim sankcijama, pišu svetski mediji.

Bez većih promena na Kubi

Slučaj disidenta Hosea Daniela Ferera (Jose Daniel Ferrer) obnovio je fokus na Kubu i na to koliko daleko su vlasti spremne da idu protiv disidenta pod predsednikom Migelom Dias-Kanelom (Miguel Diaz-Canel), piše Njujork tajms (The New York Times) i prenosi ocene kritičara da i 19 meseci pošto je novi predsednik došao na čelo zemlje zbog velikih nada u reforme, vlada upadljivo liči na Kastrovu dinastiju.

Ferer (49), koji je i ranije već bio u zatvoru, uhapšen je 1. oktobra s trojicom kolega pod optužbama da su šutirali čoveka u glavu dok nije ostao bez svesti. Njegovi prijatelji i porodica kažu da imaju dokaze da je čovek povređen u saobraćajnoj nesreći i da je lažno svedočio protiv disidenta.

U poruci iz zatvora Ferer je naveo da štrajkuje glađu i žeđu, uz opise kako su ga vukli, vezivali, davali mu pokvarenu hranu i ostavljali ga samo u donjem vešu dve nedelje kako bi ga izujedali komarci.

Kuba je usvojila novi Ustav ranije ove godine, ali izmene nisu donele bitne političke promene, dok je Dias-Kanel neuspešno pokušavao da poboljša uslove življenja u vreme nestašica goriva i teških američkih sankcija, ocenjuje Njujork tajms. Najveća promena je uvođenje 3G mobilne mreže što je Kubancima omogućilo da iskažu svoje negodovanje na društvenim mrežama, ali Fererov slučaj, ističe list, pokazuje šta se može desiti ako se previše žale.

Direktor Hjuman rajts voča (Human Rights Watch) za Ameriku Hose Migel Vivanko (José Miguel Vivanco) rekao je da je Ferer umeo da čita i razume ulice Kube i da je to razlog što se kubanske vlasti njega plaše više od ostalih. Kubanske vlasti, s druge strane, tvrde da je američka vlada organizovala "kampanju laži" povodom Ferera za kojeg navode da je "plaćeni agent u službi SAD" koji je tukao svoje supruge. Njegove bivše partnerke su, ističe Njujork tajms, objavile video u kojima to negiraju.

U prethodne dve godine, desetine disidenata su otišle u egzil, među njima i nekoliko njih koji su se sastali s prethodnim predsednikom SAD Barakom Obamom (Barack) u Havani 2016, kao i svih 13 članova advokatske organizacije Kubaleks (Cubalex), čime su antivladini aktivisti ostali bez pravne pomoći.

Borci za ljudska prava kažu da na Kubi ima oko 100 političkih zatvorenika mada je broj arbitrarnih pritvaranja na mesečnom nivou prepolovljen otkad je Dias-Kanel došao na vlast 2018. Taj pad, međutim, prema rečima Vivanka, odražava činjenicu da je u zemlji ostalo manje disidenata koji bi mogli biti pritvoreni.

Šta se dešava disidentima na Kubi

Ferer, nepopustljivi disident i sposoban lider, opet je u zatvoru i opet privlači svetsku pažnju, piše Volstrit džurnal (The Wall Street Journal) koji ukazuje da ga je u zatvoru posetila supruga Nelva Ortega i zatekla ga mršavog i pogrbljenog s modricama po čitavom telu i posekotinama na licu.

Prvi put je u zatvoru bio osam godina, pošto je 2003. uhapšen u akciji režima Fidela Kastra (Castro) protiv prodemokratskih aktivista. Kada su vlasti ponudile da ga oslobode uz uslov da ode iz zemlje, Ferer je odbio, ali, ističe konzervativni američki list, istorija pokazuje da režim, kada ne uspe da ubedi nekoga da ode u egzil, nalazi druge načine da ućutka opozicioni glas.

Volstrit džurnal navodi i da je Osvaldo Paja (Oswaldo Paya) bio takav disident i da je 2012. ubijen kada je auto u kojem se vozio s puta odguralo sumnjivo vozilo. Liderka Dama u belom Laura Polan je bila inteligentna i harizmatična, dodaje list, ali je umrla 2011. usled misteriozne bolesti.

Iako je Ferer s trojicom kolega iz Patriotske unije Kube uhapšen 1. oktobra, diktatorski režim je obavestio njegovu porodicu 15. novembra da je optužen za napad, ukazuje Volstrit džurnal, dodajući da se za dvojicu uhapšenih ne zna gde su.

Kolaps venecuelanske naftne industrije je teško pogodio kubansku privredu, dok su nove kontrole cena pogoršale nestašice. S rastom ekonomskih problema, normalan nivo nezadovoljstva ključa, ocenjuje Volstrit džurnal i dodaje da je Fererova Patriotska unija Kube, koja se zalaže za nenasilnu demokratsku tranziciju, širila uticaj uprkos pretnjama režima, delom i zato što je pomagala Kubancima suočenim sa svakodnevnim problemima.

Situacija je sada riskantnija za bogate komunističke oligarhe nego prethodnih decenija, ocenjuje Volstrit džurnal. Fidel Kastro je mrtav, dok njegov brat Raul, i dalje na čelu politbiroa, ima 88 godina, a Dias-Kanel iako imenovan za predsednika, nema nikakva težinu – Kubanci mu se, ističe list, otvoreno podsmevanju na ulici, pokazujući prezir i prema njemu i prema režimu.

Osuda i odbrana

Evropski parlament se prošle nedelje pridružio SAD u osudi Kube zbog pritvaranje Ferera, usvajanjem rezolucije u kojoj je izražena zabrinutost zbog "proganjanja, uznemiravanja, napada na mirne disidente, nezavisne novinare, branioce ljudskih prava i političku opoziciju na Kubi", navodi Rojters (Reuters).

Mada je rezolucija Evropskog parlamenta neobavezujuća i verovatno neće poremetiti nastojanje Evropske unije da normalizuje odnose s Kubom, ona, ukazuje Rojters, podvlači zabrinutost za, kako kažu neki aktivisti, pogoršanje represije u jednopartijskoj državi. U dokumentu se primećuje da dogovor EU i Kube o saradnji "sadrži odredbu za suspenziju dogovora u slučaju kršenja ljudskih prava".

Osuda Evropskog parlamenta je usledila dan pošto je kubanska državna televizija emitovala izveštaj sa snimkom skrivene kamere iz Fererove ćelije koji navodno prikazuje da je disident dobrog zdravlja. U najspornijem delu izveštaja, ukazuje Rojters, moglo se videti kako Ferer udara glavom o sto i onda optužuje čuvara da ga je povredio. Aktivisti Patriotske unije Kube, međutim, kažu da je snimak mogao biti insceniran ili prepravljan.

Vlasti na Kubi navode da američka administracija koristi Ferera da podrije vladu u Havani u pokušaju da sruši socijalizam u Latinskoj Americi.

Kuba je optužila američke diplomate da usmeravaju Fererove aktivnosti i u televizijskom izveštaju je prikazana poseta američke diplomatkinje Fererovoj kući gde je navodno podstrekivala da se ne poštuju snage javnog reda. Američka vlada, navodi Rojters, negira optužbe i tvrdi da samo podržava kubanske aktiviste u odbrani ljudskih prava.

XS
SM
MD
LG