Dostupni linkovi

Broj otpuštenih radnika u SAD koji traže pomoć najniži od marta


Prodavnica Skechers u Los Anđelesu
Prodavnica Skechers u Los Anđelesu

Broj otpuštenih radnika u SAD koji apliciraju za pomoć za nezaposlene pao je na ispod milion prošle nedelje, prvi put otkako se virusna pandemija intenzivirala pre pet meseci, ali i dalje ostaje na visokom nivou.

Najnovije brojke pokazuju da pandemija i dalje dovodi do otpuštanja baš kao što je prestanak isplate pomoći nezaposlenima od 600 dolara nedeljno mnogima povećalo poteškoće i izazvalo novu opasnost za američku ekonomiju.

Broj prijava za pomoć smanjio se u prvoj nedelji avgusta na 963.000, što je drugi direktan pad, sa 1,2 miliona u odnosu na nedelju dana ranije, saopštila je danas američka vlada.

Pad broja prijava za pomoć nezaposlenima pokazuje da se otpuštanja usporavaju, iako najnovija brojka i dalje prevazilazi nedeljni rekord pre pandemije koji je bio nešto manji od 700.000.

Pandemija, zaključavanje ili pad kupovne moći mnogih, nastavljaju da slabe ekonomiju i da primoravaju kompanije da smanje broj zaposlenih.

Mnoge države su pauzirale ili odložile ponovno pokretanje svojih ekomija zbog porasta broja zaraženih.

Manji broj ljudi i dalje prima državnu pomoć za nezaposlene, što je znak da neki poslodavci i dalje zapošljavaju nove radnike.

Pojedini ekonosmisti ističu da je prestanak isplata pomoći od 600 dolara sedmično doprineo smanjenju broja zahteva. Naime, ta suma je sada prepolovljena i deo nezaposlenih nije previše motivisan da je traži, prenosi AP.

Prošle sedmice predsednik SAD Donald Tramp je izdao izvršnu uredbu da će federalna pomoć iznositi 300 dolara sedmično. Međutim, eksperti smatraju da će biti potrebno nekoliko nedelja da savezne države primene tu odluku.

Ministarstvo rada je saopštilo da 28,2 miliona Amerikanaca – oko 18 odsto radne snage – trenutno prima neku vrstu naknade za nezaposlenost.


XS
SM
MD
LG