Dostupni linkovi

Priveden ambasador Azerbejdžana u Srbiji, BiH i Crnoj Gori


Azerbejdžanska policija u Bakuu
Azerbejdžanska policija u Bakuu

Ambasador Azerbejdžana u Srbiji, Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini (BiH) Eldar Hasanov priveden je pod sumnjom da je prisvojio veliku količinu novca i nenamenski trošio sredstva iz budžeta, saopštila je pres-služba Državne bezbednosti Azerbejdžana, a objavljeno je na njihovom internet sajtu.

Kako se precizira, Hasanov je uhapšen u Azerbejdžanu, u sklopu istrage koju je pokrenuo predsedavajući tenderske komisije Ministarstva spoljnih poslova Farhad Mola, protiv nekoliko zvaničnika, zbog zloupotrebe položaja i ozbiljne štete po interese zemlje.

„Tokom finansijske revizije, pojavila se osnovana sumnja protiv ambasadora Azerbejdžana u Srbiji, Crnoj Gori i BiH Eldara Hasanova za nenamensko trošenje velike količine novca iz budžeta, prisvajanje novca i druga krivična dela“, navedeno je u saopštenju u kome se ističe da je „Eldar Hasanov priveden kao osumnjičeni u ovoj istrazi“.

U saopštenju se dodaje da će javnost biti obaveštena o daljem toku istrage.

Eldar Hasanov je ambasador Azerbejdžana u Srbiji, Crnoj Gori i BiH sa sedištem u Beogradu od 28. marta 2013. godine. U svojoj karijeri radio je i u Ministarstvu unutrašnjih poslova Azerbejdžana, a 1992. i 1993. godine bio je i na čelu Nacionalnog biroa Interpola u svojoj zemlji, navodi se u njegovoj zvaničnoj biografiji na sajtu ambasade.

Radio Slobodna Evropa se obratio ambasadi Azerbejdžana sa molbom za komentar.

Hapšenje ambasadora Azerbejdžana Eldara Hasanova, događa se u trenutku zategnutih odnosa Srbije i te zemlje usled optužbi vlasti u Bakuu da je Srbija Jermeniji isporučila minobacače i municiju koji su, kako se tvrdi, upotrebljeni tokom sukoba koji je 12. jula izbio na azerbejdžansko-jermenskoj granici.

Ministarstvo spoljnih poslova Azerbejdžana zbog toga je 20. jula pozvalo na razgovor otpravnicu poslova Ambasade Srbije u toj zemlji Danicu Veinović od koje je, prema rečima zamenika ministra spoljnih poslova Khalafa Khalafova, „zatraženo objašnjenje“ i da Srbija istraži ovaj slučaj.

U pisanoj izjavi za Radio Slobodna Evropa (RSE) ambasador Eldar Hasanov je 31. jula naveo da je to za njih “osetljivo pitanje" i da u tom smislu nije iznenađenje “da je isporuka srpskog naoružanja Jermeniji izazvala razočaranje i duboko žaljenje kod azerbejdžanske strane”.

“Zbog toga, azerbejdžanska strana očekuje od srpske strane, u duhu strateškog partnerstva koje postoji između naših zemalja, zvaničnu procenu pitanja snabdevanja Jermenije naoružanjem”, navodi se u pisanom odgovoru iz azerbejdžanskog diplomatskog predstavništva u Srbiji 31. jula.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić 7. avgusta je razgovarao telefonom sa predsednikom Azerbejdžana Ilhamom Alijevim o izvozu naoružanja i vojne opreme u taj region i izrazio "odlučnost Srbije da se ne meša u postojeće sporove, poštujući nepovredivost granica država članica Ujedinjenih nacija", saopštila je tada pres služba Predsednika Srbije. Vučić je tom prilikom najavio da će poslati i svog izaslanika u Bakuu.

Četiri dana kasnije, u tu zemlju je otputovao potpredsednik Vlade Srbije i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović. Stefanović je takođe, 4. avgusta u Beogradu imao sastanak sa ambasadorom Azerbejdžana Hasanovim.

XS
SM
MD
LG