Dostupni linkovi

Parlament Libana potvrdio vanredno stanje u Bejrutu


Parlament Libana potvrdio je danas vanredno stanje u Bejrutu na prvoj sednici posle katastrofalne eksplozije koja je prošle nedelje razrušila libanski glavni grad i primorala Vladu da podnese ostavku.

U eskploziji, za koju gnevna javnost smatra odgovornom čitavu političku klasu zbog nemara i nesposobnosti, poginulo je više od 170 ljudi i oko 6.500 je ranjeno.

Parlament se sastao van svoje zgrade jer su pred njom demonstranti koji traže -smenjivanje svih.

Posle minuta ćutanja za poginule u eksploziji, preneo je Asošiejted pres, razmatrane su ostavke više od deset poslanika zbog odnosa Vlade prema eksploziji, a sednicu je bojkotovao veliki blok hrišćanske partije.

Vanredno stanje je dan posle ekplozije proglasila Vlada u ostavci koja sada ima status prelazne, a na osnovu zakona mora se tražiti odobrenje Parlamenta ako vanredno stanje traje više od jedne nedelje.

U vanrednom stanju vojska je zadužena za bezbednost i ima velika ovlašćenja čak i da nadgleda medije.

Organizacije za ljudska prava i kritičari kažu da Libanu nije potrebno vanredno stanje jer je ionako od početka epidemije u stanju opšte mobilizacije koje daje Vladi široka ovlašćenja.

Pošto nema podrške za predlog premijera u ostavci, Hasana Diaba, o prevremenim izborima, nejasno je da li će buduća vlada koja bude obrazovana bez toga, biti koncentraciona - uz učešće svih političkih stranaka, ili samo vanredna prelazna.

Da bi ponudli pomoć, danas u Liban stižu ministar spoljnih poslova Francuske Žan-Iv le Drian i podsekretar SAD za političke poslove Dejvd Hejl (David Hale).

XS
SM
MD
LG