Dostupni linkovi

Kina: Pronađen korona virus na piletini uvezenoj iz Brazila


Zamrznuta piletina, ilustrativna fotografija

Novi korona virus pronađen je tokom rutinskog pregleda piletine uvezene iz Brazila, prvog svetskog proizvodjača tog proizvoda, objavila je agencija Frans pres (AFP) saopštenje kineskih vlasti od četvrtka, 13. avgusta.

Virus je nadjen na uzorcima zamrznutih pilećih krilaca uzetih u utorak, navodi se u saopštenju gradskih vlasti južnog kineskog grada Šenzena, koji je blizu Hong Konga.

Vlasti su navele da su odmah krenule u testiranje osoba koje su bile u kontaktu sa kontaminiranim proizvodima kao i njihovih bližnjih. Svi testovi su bili negativni, navodi se u saopštenju.

Kina gde se korona virus prvo pojavio, krajem 2019. godine, u velikoj meri je iskorenila epidemiju, prema zvanično objavljenim podacima.

Vlasti su za 13. avgust objavile da ima 19 novozaraženih virusom. Poslednji smrtni slučaj novog korona virusa bio je sredinom maja. Sa druge strane, Brazil je druga zemlja na svetu najteže pogodjena virusom u ovom trenutku, posle SAD.

U istočnoj provinciji Anhui, vlasti grada Vuhua objavile su danas da su našle virus u pakovanjima račića uvezenih iz Ekvadora. Ti paketi su čuvani u zamrzivaču jednog restorana u gradu.

To je drugi put od početka jula da Kina prijavljuje da je detektovan virus u paketima račića iz Ekvadora. U junu je tržnica na veliko Sinfadi u Pekingu bila zatvorena posle pojave epidemiološkog žarišta kada je zaraženo više stotina ljudi. Tragovi virusa detektovani su na bloku za sečenje uvoznog lososa.

COVID-19 je respiratorna bolest i za sada nema naznaka da može da se prenosi unosom kontaminiranih proizvoda, podseća agencija Frans pres.

XS
SM
MD
LG