Dostupni linkovi

Nove tenzije između Nemačke i SAD zbog Severnog toka 2


Šef nemačke diplomatije Hajko Mas preneo je državnom sekretaru SAD Majku Pompeu izraze "negodovanja" zbog američke pretnje sankcijama u vezi sa gasovodom Severni tok 2.

Taj nemačko-ruski projekat koji ruski gas po dnu Baltika treba da dovede u Nemačku, dugo je trn u oku SAD i izvor tenzija sa Berlinom.

Najnoviji povod je pismo trojice republikanskih senatora koji su zapretili sankcijama rukovodstvu i akcionarima teretne i trajektne luke u gradu Zasnic, na baltičkom ostrvu Rigenu, u Zapadnoj Pomeraniji, prenela je agencija DPA.

Mas je, po sopstvenim rečima, u telefonskom razgovoru sa Pompeom izrazio čuđenje zbog pisma senatora, stranačkih kolega predsednika Donalda Trampa.

Senatori Ted Kruz, Tom Koton i Ted Džonson su u prošlonedeljnom pismu operatorima luke zapretili zabranom ulaska u SAD i zamrzavanjem imovine na američkom tlu.

Senatori su poručili da se "rukovodstvo, upravni odbor, zvaničnici, akcionari i zaposleni suočavaju sa drstičnim pravnim i ekonomskim sankcijama" ako ne prestanu da daju robu i pružaju usluge i podršku projektu Severni tok 2.

Taj projekat su okarakterisali kao "tešku pretnju po energetsku bezbednost Evrope i američke nacionalne inrerese", prenela je agencija AP.

Pismo senatora izazvalo je osudu svih nemačkih partija.

"Spomenuo sam ga (pismo) u razgovoru sa (državnim sekretarom) Majkom Pompeom i izrazio iznenađenje i negodovanje", rekao je Mas novinarima.

Tramp već godinama kritikuje gasovod između Nemačke i Rusije.

On je optužio Nemačku da dopušta da je drugi vojno štite od Rusije, a da istovremeno Moskvi omogućava da ubire ogromne prihode od izvoza prirodnog gasa.

Mnogi, međutim, tvrde da su Trampovi planovi da spreči izgradnju Severnog toka 2 motivisani isključivo željom da Evropljanima, pre svega Nemcima, prodaje više američkog tečnog prirodnog gasa (LNG).

Američki predsednik uveo je krajem 2019. godine prve sankcije protiv kompanija koje učestvuju u izgradnji gasovoda. Sankcije su se u prvom redu odnosile na švajcarsku kompaniju, vlasnicu brodova za polaganje cevi po dnu mora, a sada su prvi put na meti mogućih sankcija i nemačka preduzeća.

Tramp je tada odobrio i sankcije protiv kompanija koje učestvuju u izgradnji gasovoda Turski tok, kojim se gas iz Rusije preko Crnog mora doprema u Tursku.

Ali dok su te sankcije uglavnom uperene protiv preduzeća angažovanih na izgradnji gasovoda, američki senatori usvojili su akt koji predviđa mnogo sveobuhvatnije i oštrije mere.

Majk Pompeo je nedavno izložio detalje tog akta koji predviđa zabranu pristupa američkom finansijskom sistemu, a nemačke kompanije mogle bi da budu kažnjene i zbog najmanjih investicija u projekat gasovoda.

Gasovod Severni tok 2 je pandan postojećem gasovodu Severni tok, između ruskog Viborga i nemačkog Grajfsvalda, koji radi od 2011. godine. Novi gasovod, vrednosti 10 milijardi evra, udvostručiće količine sibirskog gasa koji stiže u Evropu. Projektu se protive i Poljska i Ukrajina, pošto zaobilazi njihovu teritoriju.

Luka Zasnic ima ključnu ulogu u izgradnji Severnog toka 2, čije će dve cevi biti ukupno dugačke 2.406 kilometara. Graditeljima je ostalo da polože samo još 150 kilometara čeličnih cevi, a one su uskladištene upravo u Luci Zasnic. U toj luci usidren je i ruski brod za postavljanje cevi "Akademik Čerski" koji, zajedno s ruskim brodom "Fortuna", treba da završi radove.

Zasnic je, uz to, u izbornoj jedinci nemačke kancelarke Angele Merkel, pa mnogi potez Vašingtona vide i kao rukavicu bačenu kancelarki u lice.

Šef američke diplomatije Majkl Pompeo (Michael) stigao je danas u Prag u sklopu petodnevne turneje po zemljama Srednje i Istočne Evrope, a očekuje se da će sa tamošnjim zvaničnicima razgovarati o Kini i telekomunikacionoj mreži 5G.

Pompeo će dva dana boraviti u Češkoj, posle čega putuje u Sloveniju, Austriju i Poljsku koja će primiti deo američkih vojnika stacioniranih u Nemačkoj.

Američki ministar će tokom posete tim zemljama pokušati da ih uveri da odustanu od izgradnje mreže 5G po tehnologiji kineskog giganta telekomunikacije Huavej (Huawei), koju Vašington smatra pretnjom.

Pompeo će razgovarati i o smanjenju energetske zavisnosti tih zemalja od Rusije.

Istovremeno, ministar inostranih poslova Nemačke Hajko Mas putuje u jednodnevnu posetu Rusiji.

XS
SM
MD
LG