Dostupni linkovi

Prijava zbog napada na aktivistu u Novom Sadu


Novi Sad

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) u Novom Sadu podneće, po nalogu Osnovnog javnog tužilaštva u ovom gradu, krivičnu prijavu protiv muškarca (22) iz Novog Sada, zbog sumnje da je izvršio krivično delo teška telesna povreda, saopštio je MUP.

Sumnja se da je on u nedelju (9. avgusta) uveče oborio sa bicikla dvadesetdvogodišnjeg mladića i zadao mu više udaraca u glavu, dodaje se u saopštenju.

Aktivista i student Pravnog fakulteta u Novom Sadu Milan Vujić rekao je prethodno za agenciju Beta da ga je u Bulevaru Evrope u tom gradu u nedelju uveče fizički napao muškarac, koji mu je, pre nego što će ga udariti, rekao da to čini zbog onoga što je pisao na Tviteru.

"Udario me je jako pesnicom u slepoočnicu, nakon čega sam pao i udario glavom o asfalt", rekao je Vujić koji je smešten u Kliničkom centru Vojvodine. On je naveo da nakon napada ima frakture nekoliko kostiju lica i da će u utorak biti operisan.

Osude napada na Vujića

Napad na Vujića osudile su opozicione političke stranke i nevladine organizacije.

Stranka slobode i pravde (SSP) zatražila je u saopštenju da se procesuiraju napadači na Vujića, ali i da se istraže motivi i nalogodavci "svih napada na našu decu".

"Vujić je pretučen u Novom Sadu samo zato što ima svoje mišljenje i ne plaši se da ga iznese. Verbalna agresija koja se emituje sa samog vrha države od Srbije je napravila društvo razbijenih glava i krvavih košulja", navodi se u saopštenju.

Napad su osudili i Socijaldemokratska stranka, Nova stranka i bivša poslanica Demokratske stranke Aleksandra Jerkov.

Koalicija nevladinih organizacija Građanska Vojvodina zatražila je od nadležnih državnih organa da pod hitno pronađu osobu koja je odgovorna za napad.

"Podsećamo nadležne da je otac prebijenog mladića, koji ima višestruke prelome lobanje, obavestio javnost da je Milan prepoznao napadača. Pozivamo nadležne da, bez oklevanja, ispitaju te navode i privedu pravdi nasilnika", navodi u saopštenju Građanske Vojvodine.

Izvršni direktor nevladine Fondacije za otvoreno društvo u Srbiji Milan Antonijević pozvao je MUP, tužilaštvo i službe bezbednosti da pronađu odgovorne za napad na Vujića.

XS
SM
MD
LG