Dostupni linkovi

Srbija: Počela izgradnja kovid bolnice u Kruševcu


Kamen temeljac za kovid bolnicu položen je u kasarni "Rasina" Kruševcu.
Kamen temeljac za kovid bolnicu položen je u kasarni "Rasina" Kruševcu.

Kamen temeljac za kovid bolnicu položen je u ponedeljak, 10. avgusta, u kasarni "Rasina" Kruševcu, oko 200 kilometara jugoistočno od Beograda.

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da se nova kovid bolnica gradi kako bi se "spremnije dočekale jesen i zima ukoliko dođe do većeg talasa obolelih" od COVID-19.

Brnabićeva je na otvaranju radova rekla daće ta bolnica imati 500 ležajeva i intenzivnu negu i da je reč o investiciji vrednoj 1.724.200.000 dinara (oko 14,6 miliona evra).

"To će biti bolnica koja će biti moderna, multifunkcionalna, koja će biti na usluzi građanima iz Kruševca, ali iz čitavog Rasinskog okruga", rekla je Brnabić.

Ministri zdravlja i odbrane Zlatibor Lončar i Aleksandar Vulin na polaganju kamena temeljca za kovid bolnicu u Kruševcu.
Ministri zdravlja i odbrane Zlatibor Lončar i Aleksandar Vulin na polaganju kamena temeljca za kovid bolnicu u Kruševcu.

"Kada korona virus bude pobeđen", dodala je Brnabić, "ova bolnica će ostati i dalje za građane Rasinskog okruga".

Bolnicu gradi preduzeće "Termomont" iz Srbije, koje je gradilo i kovid bolnicu na beogradskoj Karaburmi.

"Drago mi je što ovakve izazove i zahtevne poslove rade naše domaće kompanije", navela je Brnabić.

Ona je posebno zahvalila Vojsci Srbije i svim njenim pripadnicima koji su od 16. marta angažovani na podršci civilnim strukturama.

Kamen temeljac za novu bolnicu položili su premijerka Brnabić, ministar zdravlja Zlatibor Lončar i ministar odbrane Aleksandar Vulin.

Vulin je rekao da je zaključkom Vlade Srbije prostor na kojem se gradi bolnica izuzet iz vojne imovine.

U Rasinskom okrugu zaražene su ukupno 1.333 osobe, od kojih je najveći broj u Kruševcu.

Direktor Zavoda za javno zdravlje Kruševac Dragoljub Vuksanović rekao je za Radio televiziju Srbije da u poslednjih nekoliko nedelja dolazi do pada broja obolelih.

U Srbiji je do 9. avgusta od posledica korona virusa preminula 641 osoba. Od početka epidemije zaraženo je ukupno 28.099 ljudi.

XS
SM
MD
LG