Dostupni linkovi

Patrijarh SPC Irinej: Vreme je za razgovor o pomirenju sa Hrvatskom


Patrijarh Irinej
Patrijarh Irinej

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve (SPC) Irinej apelovao je da, kako je rekao, hrvatsko državno i crkveno rukovodstvo, kao i političke i duhovne vođe srpskog naroda učine sve da između dva naroda zavlada mir.

Patrijarh Irinej je u razgovoru za beogradsku Politiku, rekao i da je uveren da je „euforija opijenosti zlom prošla, osim kod najusijanijih glava“, te da je, kako je naveo, „nastupio pravi čas za razgovor o pomirenju s obzirom na mnoštvo otvorenih pitanja, nerešenih problema i mnogih iskušenja“.

"Neka svako čini svoje, neka slave oni ako misle da imaju šta, ali molim i apelujem da hrvatsko državno i crkveno vođstvo, kao i političke i duhovne vođe našeg naroda, čine sve što mogu da se iskoreni mržnja i zavlada mir između dva naroda", rekao je patrijarh Irinej.

Kada je u pitanju položaj Srpske pravoslavne crkve (SPC) u Crnoj Gori, ali i njena pozicija u neuspešnim nedavnim pregovorima predstavnika Episkopskog saveta u Crnoj Gori i crnogorske Vlade, patrijarh Irinej je napomenuo da je stav Crkve "kristalno jasan".

"Crkva ima svoj Ustav, svoje ustrojstvo, svoje propise koji rešavaju načine regulisanja svih važnih pitanja. U takvim zakonskim i kanonskim okvirima mogu biti rešena i sva otvorena pitanja na tom području", rekao je srpski patrijarh.

On je naglasio da je to njegov i stav Svetog arhijerejskog sinoda, Sabora, ali i naroda, koji je to, kako je ukazao, nedvosmisleno pokazao u eparhijama na prostoru današnje Crne Gore.

"Ni narod, ni Crkva ne prihvataju raspravu o tom pitanju: čiji su srpski pravoslavni hramovi? Ni narod, ni Crkva ne pristaju na bilo kakvu promenu ustrojstva, na narušavanje crkvenog i narodnog jedinstva. Patrijarh srpski to pogotovo ne prihvata, sviđalo se to nekom ili ne", izjavio je poglavar SPC.

Tenzije između vlasti i SPC počele su, nakon usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti, u Skupštini Crne Gore 27. decembra prošle godine.

Zakon propisuje da verske zajednice moraju da dokažu vlasništvo nad crkvenom imovinom koja se sagrađena do 1918. godine., a ukoliko takvih dokaza nema, ta imovina će se smatrati državnom imovinom. Zbog usvajanja zakona organizovane su višemjesečne masovne protestne litije SPC sve do 13. marta kada su zbog epidemije COVID-19 zabranjena javna okupljanja.

Patrijarh Irinej je naveo i da još nije razgovorao sa episkopom dizeldorfskim i sve Nemačke Grigorijem o njegovoj izjavi kojom je problematizovao izdvajanje budžetskih sredstava za gradnju Hrama Svetog Save u doba epidemije virusa korona.

"Čuo sam da se tim povodom oglasio preko video-snimka na internetu. Ali arhijereji međusobno tako ne opšte. Zna se kako i kojim putem se iznose različiti stavovi, kao i koji su načini da se rešavaju problemi sa kojima je Crkva suočena", naveo je Irinej.

XS
SM
MD
LG