Dostupni linkovi

Marković: Pregovori propali zbog političara u SPC


Duško Marković

Predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković izjavio je u srijedu u crnogorskom parlamentu da je odbijanje Vladinog predloga tokom pregovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC) pokazalo da su "prevladali političari u SPC kojima ne treba nikakav zakon nego pokorena i obespravljena Crna Gora i kontrola svakog segmenta života u Crnoj Gori".

Dvodnevni sastanak ekspertskih timova Vlade Crne Gore i SPC završen je 21. jula neuspjehom jer su predstavnici srpske crkve odbili da registruju mitropoliju SPC u Crnoj Gori. Zahtjev Vlade za Episkopski savjet SPC, kako su naveli, predstavlja ultimatum i poniženje.

“Ne postoji nikakva odlučnost Vlade Crne Gore da iz ove zemlje eliminiše SPC, a ponajmanje o tome može da svjedoči Zakon o slobodi vjeroispovijesti”, istakao je premijer Duško Marković, odgovarajući u Parlamentu na pitanje poslanika opozicionog Demokratskog fronta (DF) Budimira Aleksića.

Premijer Marković je komentarisao ocjene Aleksića da crnogorska vlast progoni SPC :

"Šta to fali SPC u Crnoj Gori? Gradi na divlje, ne registruje sveštenike, ne plaća poreze, niko nije otišao u stečaj, nije uhapšen zbog toga niko, takav je položaj SPC,a sada govorim i o slabostima ove države. I ne zbog toga da bi progonili, nego zato da bi se našli na pola puta i obezbijedili kvalitetan odnos," istakao je Marković.

On je objasnio da je sav dijalog koji je vodio sa SPC bio u tom pravcu.

"Apsolutno u odnosu na sporne članove je bila velika saglasnost SPC. Ali su prevladali političari u SPC. U kolonu sa sveštenicima i vidimo se 30.avgusta na izborima. To je pozicija koju je SPC juče javno demonstritrala", kazao je Marković na premijerskom satu u Skupštini Crne Gore.

Tenzije između vlasti i SPC počele su, nakon usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti, u Skupštini Crne Gore 27. decembra prošle godine.

Zakon propisuje da vjerske zajednice moraju da dokažu vlasništvo nad crkvenom imovinom koja se sagrađena do 1918. godine., a ukoliko takvih dokaza nema, ta imovina će se smatrati državnom imovinom. Zbog usvajanja zakona organizovane su višemjesečne masovne protestne litije SPC sve do 13. marta kada su zbog epidemije COVID-19 zabranjena javna okupljanja.

XS
SM
MD
LG