Dostupni linkovi

U Domu za stare u Goraždu 19 štićenika i dvije uposlenice pozitivni na COVID-19


Ilustrativna fotografija

U Domu za stare i iznemogle osobe u Goraždu, gradu u istočnom dijelu Bosne i Hercegovine, posljednjim testiranjima prisustvo korona virusa potvrđeno je kod još osam štićenika, ukupno 19 do sada. Prema riječima direktora ustanove, Anesa Begovića, među zaraženima je i dvoje uposlenih – medicinska sestra i njegovateljica. Prema njegovim riječima, stanari Doma koji su negativni na COVID-19 izmještaju se u izdvojene prostorije, a ohrabruje što pacijenti koji su pozitivni na testiranju nemaju teže simptome.

S obzirom da je dvoje uposlenih u izolaciji, Dom za stare i iznemogle osobe danas je angažirao medicinske sestre, koje će proći kraću obuku i nastaviti brinuti o ukupno 42 štićenika smještena u ovoj ustanovi.

Zbog pogoršanja epidemiološke situacije, Krizni štab Ministarstva zdravstva Bosansko-podrinjskog kantona (BPK), kojem pripada Goražde, jučer je zabranio okupljanja više od 20 osoba u zatvorenom, odnosno 50 na otvorenom prostoru.

Naložena je fizička distanca od najmanje 2 metra, obavezno nošenje zaštitnih maski u zatvorenom i na otvorenom prostoru, te zabranjeno usluživanje nargila u svim objektima.

Obustavljena su i serološka testiranja u javnim i privatnim zdravstvenim ustanovama na području BPK Goražde, osim u slučaju medicinskih indikacija konstatovanih od strane nadležnog ljekara. Kontrolu poštivanja novih naredbi vrše kantonalni inspektori, koji prema riječima direktora Uprave za inspekcijske poslove BPK Emka Rizvanovića, danas upozoravaju, a već narednih dana počet će sa sankcioniranjem neodgovornih građana.

Na području BPK Goražde trenutno je 105 oboljelih a zabilježeno je šest smrtnih slučajeva koji se dovode u vezu sa korona virusom.

XS
SM
MD
LG