Dostupni linkovi

Među poginulima u Bejrutu državljani najmanje sedam zemalja


Beirut: Nada još postoji
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:01:51 0:00

Beirut: Nada još postoji

Među žrtvama eksplozije u Bejrutu su državljani sedam zemalja, uključujući Liban, saopšteno je 7. avgusta iz libanskog Ministarstva zdravlja.

U saopštenju se navodi da podaci o državljanstvu 19 poginulih još nisu poznati.

Prema ranijim informacijama, od eksplozije je poginulo 154 ljudi. Od eksplozije je poginulo osmoro Sirijaca, šestoro državljana Bangladeša, troje Filipinaca, po jedan državljanin Australije, Pakistana i Egipta, dok su ostale identifikovane žrtve državljani Libana.

Eksplozija se dogodila u utorak, 4. avgusta, u skladištu blizu libanske mornaričke baze u lučkom dijelu Bejruta.

Eksploziju je izazvala detonacija 2.750 tona amonijum-nitrata, hemikalije koja se koristi za eksploziv i đubrivo, uskladištene u luci otkako je konfiskovana sa jednog zaplijenjenog broda 2013. godine.

Vlada je pokrenula istragu i našla se na udaru kritika jer mnogi Libanci za katastrofu krive nemar i korupciju. Timovi za potragu i spasavanje su poslati iz nekoliko zemalja kako bi se pronašli preživeli u eksploziji.

Desetine ljudi je i dalje na tom spisku, a oko 300.000 ljudi, više od 12 procenata stanovništa Bejruta, ne može da se vrati u svoje stanove zbog eksplozije koja je izbila vrata i prozore širom grada.

Šteta se procjenjuje na 10 do 15 milijardi dolara.

XS
SM
MD
LG