Dostupni linkovi

Opozicija u Sarajevu ide zajedno na lokalne izbore


Lideri Socijaldemokratske partije BiH (SDP), Naroda i pravde, Naše stranke i Nezavisne BiH liste, potpisali su koalicioni sporazum za zajednički nastup na lokalnim izborima
Lideri Socijaldemokratske partije BiH (SDP), Naroda i pravde, Naše stranke i Nezavisne BiH liste, potpisali su koalicioni sporazum za zajednički nastup na lokalnim izborima

Lideri Socijaldemokratske partije BiH (SDP), Naroda i pravde, Naše stranke i Nezavisne bosanskohercegovačke liste, političkih partija koje su u Kantonu Sarajevo u prethodnom periodu djelovale kao tzv. „četvorka“, potpisali su koalicioni sporazum za zajednički nastup na lokalnim izborima u Bosni i Hercegovini (BiH) 15. novembra 2020. godine.

Sporazum „Sarajevski dogovor 2020“ sadrži 29 tačaka, odnosno smjernica djelovanja koje ove stranke obećavaju ukoliko dobiju podršku na izborima. Potvrđeno je da će zajednički nastupiti u devet općina Kantona Sarajevo i u Gradu Sarajevu kao posebnoj administrativnoj jedinici.

„Ovaj dokument predstavlja programsku koaliciju. To ne znači da ne postoje stvari oko kojih se ne slažu ove političke stranke, ali ovo što imate na papiru, to je ono oko čega se slažemo i na osnovu čega i naša vijeća, i naši izabrani načelnici mogu raditi naredne četiri godine u konsenzusu“, ističe Edin Forto, vođa tima koji je radio na izradi dokumenta s 29 principa „četvorke“.

Sporazum podrazumijeva da će eventualno izabrani vijećnici i načelnici iz ove četiri stranke poštovati i provoditi i nakon lokalnih izbora, iako će, kako je potvređeno, ove stranke posebno nastupati sa listama za općinska vijeća.

„Ovdje su četiri političke partije koje su ideološki različite, ali koje su postigle dogovor oko nekih stvari koje smo radili i u prošlosti. Radeći u kantonalnoj vladi pokazali smo da se može nositi oko onoga oko čega postoji konsenzus, oko čega želimo da sarađujemo i na toj matrici smo napravili sporazum“, navodi predsjednik SDP-a Nermin Nikšić.

Neki od principa za koje će se prema potpisanom dokumentu zalagati su transparentnost i nulta tolerancija prema korupciji i nepotizmu, direktan izbor gradonačelnika/ce Sarajeva, smanjenje javne potrošnje kroz rezanje troškova javne uprave i administracije, digitalizacija administracije, osnaživanje mladih i kulture.

„Možete pročitati šta su to suštinski principi, da tu javnu upravu činimo transparentnom, da mnogo ubrzamo procese kada je riječ o administraciji, da je digitaliziramo, da ono što je problem broj jedan u društvu, korupciju i način zapošljavanja ponovo stavimo u prvi plan, to je ono protiv čega se direktno borimo i ja izražavam zadovoljstvo da smo taj put nastavili“, rekao je predsjednik Naroda i Pravde Elmedin Konaković.

Vrlo brzo će uslijediti sastanci o zajedničkim prijedlozima za načelnike, tvrdi predsjednik Nezavisne bosanskohercegovačke liste Ibrahim Hadžibajrić, i dodaje da će probati zajedno da što približnije utvrde i liste kandidata za općinska vijeća.

XS
SM
MD
LG