Dostupni linkovi

Forto: Dogovor SDA, SBB i DF o formiranju vlasti 'najnormalniji proces'


Edin Forto
Edin Forto

Edin Forto, predsjednik Vlade Kantona Sarajevo, na konferenciji za novinare u Sarajevu, je kazao kako dogovor tri stranke - Stranke demokratske akcije (SDA), Demokratske fronte (DF) i Saveza za bolju budućnost (SBB), u petak u Sarajevu, predstavlja "najnormalniji proces".

"Onog trenutka kada osamnaest zastupnika u Skupštini Kantona Sarajevo digne ruku za smjenu, tek tada će se to dogoditi", poručio je Forto.

Kako je rekao, žao mu je što su Demokratska fronta i Savez za bolju budućnost izašli iz postojeće koalicije u Kantonu Sarajevo.

"Žao mi je što su dvije stranke odlučile izaći iz ovog projekta koji se pokazao kao dobar. Duboko smo uvjereni da smo dobro radili posao i da to još uvijek radimo“, rekao je Forto.

Podsjetimo, Bakir Izetbegović, Željko Komšić i Fahrudin Radončić, predsjednici Stranke demokratske akcije, Demokratske fronte i Saveza za bolju buudćnost, dogovorili su u petak zajednički nastup na svim nivoima vlasti u Bosni i Hercegovini - federalnom, državnom i Kantonu Sarajevo.

Izetbegović je najavio da će zamjenička mjesta u Vijeću ministara preuzeti SDA, te da će učiniti sve da novi saziv bude imenovan do 23. decembra, da bi već narednog dana u Brisel bio upućen Program reformi.

On je potvrdio da će ministar vanjskih poslova u Vijeću ministara biti Bisera Turković, ministar sigurnosti Fahrudin Radončić, a ministar odbrane Sifet Podžić.

Izetbegović je rekao da će se zajednički dogovoriti o izboru predsjednika Vlade Kantona Sarajevo, da će SDA dobiti sedam ministarskih mjesta, SBB tri i dva DF.

Predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo biće iz SDA.

"Imamo jako dobro ime i prihvatljivo za sve tri stranke i za građane Kantona Sarajeva. Mislim da svi možemo biti zadovoljni. Želimo napraviti iskorak u odnosu na dosadašnja imenovanja", rekao je Izetbegović.

On je kazao i da novi predsjednik Vlade Kantona Sarajevo ne bi trebalo da bude stranački opredijeljen i da će biti zajednički kandidat SDA, SBB-a i DF-a.

Komšić je pozvao HDZ BiH da otpočne proces imenovanja Vlade FBiH i predloži kandidata za predsjednika FBiH.

XS
SM
MD
LG