Dostupni linkovi

Kinesko selo u karantinu zbog pojave kuge


Ovo je potvrđeni drugi slučaj - i prva smrt - bubonske kuge ove godine u Kini.

Lokalne vlasti u kineskoj regiji Unutrašnjoj Mongoliji stavile su u karantin selo u kojem je jedan seljak umro od bubonske kuge, objavile su mjesne zdravstvene vlasti, javlja CNN.

Slučajevi kuge u Kini nisu rijetkost, ali se bolest ipak sve rjeđe pojavljuje.

Od 2009. do 2018. Kina je prijavila 26 slučajeva kuge i 11 umrlih.

Vlasti grada Baotoua izolirale su selo u kojem je umrli pacijent živio i u karantin stavile njegove bliske kontakte, koji su za sada negativni na testovima za tu bolest i preventivno uzimaju lijekove, objavila je gradska komisija za zdravstvo.

Grad je također u okrugu u kojem se nalazi selo proglasio drugi najniži stepen opasnosti od četiri moguća u slučaju pojave kuge do kraja godine.

Vlasti su objavile da je pacijent imao "bubonsku kugu" čiji simptomi uključuju diareju, jake bolove u abdomenu i groznicu.

Ovo je potvrđeni drugi slučaj - i prva smrt - bubonske kuge ove godine u Kini. Prvi slučaj otkriven je u julu u mjestu Bayannur, drugom gradu u Unutrašnjoj Mongoliji, što je dovelo do izdavanja upozorenja nivoa 3 i zatvaranja nekoliko turističkih mjesta.

Kuga, uzrokovana bakterijama prenosi se putem ugriza buva i zaraženih životinja, a ubila je oko 50 miliona ljudi u Evropi tokom pandemije Crne smrti u srednjem vijeku.

Bubonska kuga, koja je jedan od tri oblika kuge, uzrokuje bolne, natečene limfne čvorove, kao i groznicu, zimicu i kašalj.

XS
SM
MD
LG