Dostupni linkovi

Premijer KS naložio obustavljanje korištenja godišnjih odmora


Aerodrom u Sarajevu marta 2020.
Aerodrom u Sarajevu marta 2020.

Premijer Kantona Sarajevo (KS) Mario Nenadić naložio je u četvrtak predsjednici i svim članovima Kriznog štaba Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo, uposlenicima tog ministarstva, te direktorima i svim članovima upravljačkih tijela javno zdravstvenih ustanova u Kantonu Sarajevo, da obustave korištenje započetih kao i planiranih godišnjih odmora do daljnjeg.

"Svi koji se trenutno nalaze i koriste dane godišnjeg odmora dužni su odmah se javiti na posao i time se staviti na raspolaganje građanima Kantona Sarajevo i Ministarstvu zdravstva KS, koje organizira, koordinira i nadzire provođenje aktuelne borbe protiv širenja zaraze korona virusom", navedeno je u saopštenju Vlade Kantona Sarajevo.

U objašnjenju ove odluke piše da je posljednjih dana došlo do dodatnog pogoršanja zdravstveno-epidemiološke situacije i povećanja broja zaraženih korona virusom u Kantonu Sarajevo.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo KS, u ovom kantonu je u četvrtak potvrđeno 67 novih slučajeva zaraze korona virusom, od čega njih 47 pripada porodičnim klasterima, te su u samoizolaciji od ranije.

Radi se o rezultatima analize provedene u protekla 24 sata nad uzorcima prikupljenim u periodu od 31. jula do 05. augusta ove godine.

U Izolatoriju Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) hospitalizovano je 85 osoba, i sve su vitalno stabilne.

U protekla 24 sata preminula je još jedna osoba, čime se broj umrlih u Kantonu Sarajevo uzrokovan zarazom koronavirusom povećao na 42.

Trenutno je u Kantonu Sarajevo aktivno 1.313 slučajeva, dok je ukupan broj do sada zaraženih 2.877 osoba.

XS
SM
MD
LG