Dostupni linkovi

Pooštrene mere u Kašmiru na godišnjicu ukidanja specijalnog statusa


Kontrolni punkt indijske armije

Vlasti u Kašmiru pooštrile su bezbednosne mere na godišnjicu ukidanja specijalnog statusa savezne države Džamu i Kašmir.

Vlasti su saopštile da će zbog pandemije policijski čas početi ranije, a biće ograničeno i kretanje, transport i komercijalne aktivnosti.

Mnogi putevi, mostovi i raskrsnice blokirani su barikadama i žicama, a postavljeni su i kontrolni punktovi gde se vrše rigidne provere.

Prodavnice i radnje danas su zatvoreni.

Stanovnici Kašmira kažu da indijske vlasti pod izgovorom pandemije vrše "brutlnu opsadu regiona koja traje već godinu dana".

Pre tačno godinu dana Indijska vlada je donela uredbu o ukidanju specijalnog statusa savezne države Džamu i Kašmir, garantovanog Ustavom te zemlje. Oko ove teritorije se godinama unazad spore Indija i Pakistan.

Regija je takođe podeljena na dve savezne teritorije - Ladak i Džamu-Kašmir.

Indijske vlasti su nakon toga mesecima blokirale informacije iz Kašmira i vršile pritisak na regiju kako bi sprečile nasilnu reakciju na odluku o snižavanju nivoa autonomije tog himalajskog regiona.

Hiljade mladih ljudi, separatističkih vođa i političara je uhapšeno, a stotine ljudi su i dalje u zatvorima.

Kada je Indija ublažila pritisak na regiju, počelo je novo zatvaranje usled pandemije.

To je produbilo ekonomsku krizu u već siromašnoj regiji.

I Indija i Pakistan polažu pravo na čitav Kašmir, region koji je podeljen među njima posle sticanja nezavisnosti od Velike Britanije.

XS
SM
MD
LG