Dostupni linkovi

Preživjele žrtve genocida protiv ‘Spomenika mira’ u Srebrenici


Preživjele žrtve genocida protive se izgradnji ‘Spomenika mira’ u centru Srebrenice

Udruženja žrtava i svjedoka genocida iz Srebrenice uputilo je dopis Uredu visokog predstavnika u BiH (OHR) u kojem ističe kako se oštro protivi izgradnji "Spomenika mira" u Srebrenici.

Početkom avgusta počeli su radovi na zaštiti i pripremi lokacije gdje će biti izgrađeni spomenik miru i fontana, a iz Opštine Srebrenica kazali su da projekt realizuje se u cilju mira, pomirenja, prijateljstva i solidarnosti. Vrijednost radova na ovom projektu je 70.000 KM ( 35.000 eura).

“Svjedoci smo upornog negiranja genocida koji se dogodio u julu 1995.”, navedeno je u pismu kojeg potpisuju udruženja Srebreničke Majke, Žene Srebrenice, Pokret Majke enklava Srebrenica i Žepa i Žene Podrinja.

"Genocid je utvrđena činjenica međunarodnih sudova i kao takav se ne može promijeniti. Međunarodna zajednica nije učinila ništa na otklanjanju posljedica genocida, a sve je glasnije negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca” , navodi se u njihovom dopisu OHR-u.

Predstavnice udruženja koje okupljaju žrtve genocida u Srebrenici postavile su nekoliko uslova pred OHR.

"Da OHR donese zakon o zabrani negiranja genocida, da se iz parka u centru Srebrenice izmjeste dva spomenika četnicima koji su vršili pokolj muslimana za vrijeme Drugog svjetskog rata te da se načelnik Srebrenice izvini majkama za sve nevino stradale u proteklom ratu".

Na inicijativu Ureda visokog predstavnika u BiH, odbornici Skupštine Opštine Srebrenica su 2019. godine donijeli odluku o izgradnji spomenika. Spomenik miru u Srebrenici zamišljen je kao mesingana skulptura na postamentu u vidu podlaktica ruku čije šake na dlanovima drže planetu Zemlju na čijem vrhu, zagrljeni stoje četvero djece.

XS
SM
MD
LG