Dostupni linkovi

Tužilaštvo BiH: Šest uhapšenih zbog krijumčarenja marihuane


Ove aktivnosti nastavak su operacija usmjerenih na otkrivanje i razbijanje krijumčarskih lanaca marihuane
Ove aktivnosti nastavak su operacija usmjerenih na otkrivanje i razbijanje krijumčarskih lanaca marihuane

U okviru akcije „Sky“, čije aktivnosti su usmjerene na razbijanje krijumčarskih lanaca opojne droge marihuana „skunk“, pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) lišili su slobode šest osumnjičenih osoba, te izvršili pretrese na ukupno četiri lokacije u Bosni i Hercegovini (BiH). Nezakonita imovinska korist u izvršenim kaznenim djelima procjenjuje se na više od dva miliona konvertibilnih maraka (KM) – navodi se u saopštenju Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

„Ove aktivnosti nastavak su operacija usmjerenih na otkrivanje i razbijanje krijumčarskih lanaca opojne droge marihuana – 'skunk', iz Albanije preko Crne Gore i BiH, prema zemljama Evropske unije (EU), koje su provedene u prethodnim mjesecima u operacijama 'Petrol Line', '24' i '24+' u kojima su na području Istočnog Sarajeva (Krupac), graničnog prijelaza Gradiška i Gabeli kod Čapljine, izvršene pojedinačne zaplijene više stotina kilograma opojne droge namijenjene narko-tržištu zemalja EU, čija vrijednost na ilegalnom tržištu doseže višemilionske iznose“, piše u saopštenju za medije Tužilaštva BiH.

U okviru aktivnosti Tužilaštva BiH, zajedno sa partnerskim agencijama za provođenje zakona u BiH i zemaljama regije, zadokumentovano je krijumčarenje velikih količina opojne droge marihuana – “skunk”, najčešće u kamionskim transportima,nakon čega je na prostoru BiH, izvršeno presretanje i zaplijena više od 2,5 tone opojne droge.

Današnje aktivnosti predstavljaju završne aktivnosti provedenih operacija, nakon čega će se aktivnosti usmjeriti na podizanje optužnica protiv osumnjičenih koji su lišeni slobode.

XS
SM
MD
LG