Dostupni linkovi

Milanović uručio Jeliću odlikovanje za Specijalnu policiju tzv. Herceg-Bosne


Zoran Milanović
Zoran Milanović

Umirovljeni general Zlatan Mijo Jelić, optužen u Bosni i Hercegovini za ratne zločine nad bošnjačkim civilima u Mostaru 1993. i 1994. godine, preuzeo je kao zadnji zapovjednik Specijalne policije MUP-a samoproglašene Hrvatske republike Herceg-Bosna (HRHB) ispravu o odlikovanju te postrojbe kojim ju je odlikovao 4. kolovoza hrvatski predsjednik Zoran Milanović.

Odlikovanja Red Nikole Šubića Zrinjskog Milanović je dodijelio i 1., 2., 3. i 4. gardijskoj brigadi Hrvatskog vijeća obrane.

Jelić je tijekom rata u Bosni i Hercegovini bio policijski dužnosnik i visoko rangirani oficir vojne policije Hrvatskog vijeća obrane u samoproglašenoj Hrvatskoj republici Herceg-bosni, koja je postojala u BiH 1991-1994, a koja je prema presudi Haškog tribunala u slučaju Prlić i drugi formirana sa ciljem izdvajanja dijela BiH iz njenog sastava i pripajanja Hrvatskoj ili formiranja zasebne hrvatske države.

Prema toj presudi, HVO i organi samoproglašene HRHB korišteni su za masovna zločine protiv čovječnosti, teške povrede Ženevskih konvencija te kršenje zakona i običaja rata.

U presudi se posebno spominje osnivanje logora za bošnjačke civile i razne zarobljenike, a u optužnici protiv Jelića tereti ga se po zapovjednoj odgovornosti za ratne zločine nad bošnjačkim civilima u logoru Heliodrom pored Mostara.

On je pred podizanje optužnice 2015. godine otišao iz BiH u Hrvatsku i bio bjegunac pred bh. pravosuđem, dok početkom ove godine bosanskohercegovačko pravosuđe nije postupak protiv Jelića prepustilo Hrvatskoj.

Više bosanskohercegovačkih stranaka i udruge logoraša prosvjedovale su i izrazile ogorčenje zbog odluke hrvatskog predsjednika. Uručivanje odličja takvoj osobi predstavljalo bi "anticivilizacijski čin vlasti Hrvatske koji je protivan europskim vrijednostima", priopćio je SDA BiH.

„To je dug časti i nije usmjereno ni protiv koga“, kazao je hrvatski predsjednik i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga republike Hrvatske Zoran Milanović pred dodjelu odlikovanja na kninskoj tvrđavi.

Milanović je tom prigodom odlikovao i više umirovljenih generala Hrvatske vojske koji su tijekom rata u Hrvatskoj 1991-1995 zauzimali odgovorne vojne položaje. Veleredom kralja Petra Krešimira IV. s lentom i Danicom odlikovani su: umirovljeni general-pukovnik Miljenko Crnjac, umirovljeni general-pukovnik Đuro Dečak, umirovljeni general-pukovnik Marijan Mareković, umirovljeni general-bojnik Rahim Ademi, umirovljeni general-bojnik Luka Džanko, umirovljeni general-bojnik Nojko Marinović, umirovljeni general-bojnik Damir Krstičević, umirovljeni general-bojnik Vinko Vrbanac i umirovljeni brigadni general Ante Kotromanović.

„Ovo je prilika da razgovaramo, da je rat koji je nametnut bio pravedan, nužan i neizbježan i da u njemu nikada, usprkos nekim posrnućima, nismo pali i posrnuli u ponor moralne katastrofe. To nam se nije dogodilo. To dijeli velike od malih, ljude od neljudi,“ kazao je među ostalim Milanović prigodom dodjele odlikovanja.

XS
SM
MD
LG