Dostupni linkovi

Mihajlović: Žrtve Oluje nećemo zaboraviti, ali budućnost nas obavezuje na saradnju


Potpredsednica Vlade Srbije, Zorana Mihajlović

Potpredsednica Vlade Srbije, Zorana Mihajlović, ocenila je u utorak povodom godišnjice hrvatske vojne akcije Oluja, da srpski narod nikad neće zaboraviti svoje žrtve, ali da je važno da Srbija i Hrvatska za budućnost traže drugačije puteve od onih iz prošlosti i da kao susedi grade dobre odnose.

"Srbija neće dozvoliti da se izbriše sećanje na hiljade ubijenih i više od 250.000 prognanih Srba. To je najmanje što možemo da uradimo za sve koji su izgubili život ili su bili primorani da napuste svoje domove samo zbog toga što pripadaju srpskom narodu. To sećanje nas i obavezuje da pokušavamo da gradimo drugačije odnose sa Hrvatskom, kako bismo u našem regionu stvorili uslove za mirnu i stabilnu budućnost", navodi se u pisanoj izjavi Mihajlović.

Ona je ocenila i da se obeležavanje Oluje svake godine stvara podele, jer se u Hrvatskoj slavi pobeda, dok se u Srbiji žali.

"Ali, to ne sme da nas obeshrabri da, zbog budućnosti, težimo približavanju, boljoj saradnji između suseda i pokušamo da rešavamo otvorena pitanja. Pa iako možda još dugo nećemo moći da se složimo oko prošlosti, imamo dovoljno razloga da radimo zajedno na jednoj drugačijoj budućnosti za dve zemlje i region u celini", navodi Mihajlović.

Socijalistička partija Srbije (SPS) saopštila je u utorak da ovaj datum niko ne treba da slavi.

"To je koketiranje sa zločinom zato što je na taj dan izvršeno najveće etničko čišćenje posle 2. Svetskog rata", navodi se u saopštenju SPS.

U njemu se ocenjuje da je "proslava egzodusa jednog naroda je potvrda da u Evropi 21. veka, kada smo mislili da je fašizam istrebljen ponovo vaskrsava fašistička ideologija u zemlji koja je i ranije bila stratište za Srbe, Jevreje i Rome".

Kako je najavljeno, predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijerka Ana Brnabić prisustvovaće u 4. avgusta obeležavanju 25. godišnjice hrvatske vojno-policijske akcije "Oluja" u Sremskoj Rači, nedaleko od granice Srbije sa Hrvatskom i Bosnom i Hercegovinom, saopšteno je iz službe za medije predsednika Srbije.

Državno obeležavanje stradanja Srba u akciji "Oluja" zvanično je počelo da se organizuje 2015. godine, kada je odlučeno da 5. avgust bude proglašen Danom žalosti na teritoriji Srbije i bosanskohercegovačkog entiteta Republike Srpske (RS).

Zvanični podaci hrvatskih nevladinih organizacija govore da je u akciji hrvatske vojske avgusta 1995. godine ubijeno više od 600 civila i proterano više od 200.000 građana srpske nacionalnosti.

U Hrvatskoj će 5. avgusta biti organizovana centralna državna manifestacija kojom se "Oluja" obeležava kao dan pobede u Domovinskom ratu, kada su hrvatska vojska i policija povratile kontrolu nad teritorijom do tada samoproglašene Republike Srpske Krajine, koju su od 1991. godine pod kontrolom držale srpske snage.

XS
SM
MD
LG