Dostupni linkovi

Filipini ponovo uveli stroge mjere karantina


Obavezni karantin je uveden u Manili i četiri okolne pokrajine na otoku Luzonu u trajanju od dvije sedmice

Desetine miliona ljudi na Filipinima ponovo je u karantinu nakon što su ljekari upozorili na veliko povećanje broja novih slučajeva zaraze koji bi mogli uzrokovati krah zdravstvenog sistema.

Obavezni karantin je uveden u Manili i četiri okolne pokrajine na otoku Luzonu te će trajati dvije sedmice. FIlipini su u junu izašli iz jednog od najstrožijih karantina, a bolnice ponovo imaju velikih problema da se nose s povećanjem broja zaraženih koji je sada veći od 100.000.

BLOG UŽIVO O KORONA VIRUSU

Povratak karantina znači naredbu o ostanku kod kuće, a izuzetak je samo kupovina ili vježbanje na otvorenom. Javni prijevoz je prekinut, a svi domaći letovi prizemljeni. Restorani mogu raditi, ali mušterije mogu samo doći po hranu.

Naredba o novom karantinu je stigla nakon što je 80 medicinskih udruženja pozvalo predsjednika Rodriga Dutertea da uvede strožije restrikcije kako bi se usporilo širenje zaraze.

Filipini su u nedjelju imali 5.032 nova slučaja, a neke bolnice su prisiljene da odbijaju pacijente. Ljekari se nadaju da će karantin omogućiti medicinskim radnicima više vremena da se nose s povećanjem broja zaraženih, objavio je BBC.

XS
SM
MD
LG