Dostupni linkovi

Moskva: Uhapšeni Rusi u Belorusiji putovali u Latinsku Ameriku


Grupa od 33 osumnjičena ruska plaćenika, koja je uhapšena prošle sedmice u Belorusiji, bila je samo na proputovanju ka neimenovanoj latinoameričkoj državi, izjavio je ruski diplomata u petak, prenosi Rojters.

Zvanični Minsk je saopštio da je ova grupa došla u Belorusiju da bi izvršila “terorističke akte” i destabilizovala je uoči predsedničkih izbora 9. avgusta.

Ruski zvaničnici su odbacili ove optužbe, opisijuću uhapšene kao zaposlene u privatnoj firmi za pružanje bezbednosnih usluga. Kremlj naglašava da ne koristi plaćenike.

Ovaj slučaj može dalje da optereti odnose Minska i njegovog tradicionalnog saveznika Moskve, koji su sve zategnutiji otkako početkom godine nisu uspeli da se dogovore o isporukama ruskog gasa Belorusiji.

“Njihovo krajnje odredište je bila jedna od država u latinoameričkom regionu,” izjavio je ruski diplomata Kiril Pletnjev, prenosi ruska agencija RIA. Međutim, on nije hteo da precizira o kojoj je državi reč niti da pruži više detalja o zatvorenim licima.

Beloruske vlasti su omogućile Pletnjevu konzularni pristuo uhapšenim Rusima.

Rusija ima bliske odnose sa mnogim latinoameričkim državama, uključujući Venecuelu gde je prošle godine poslala nekoliko desetina pripadnika svoje armije, koje je opisala kao vojne eksperte.

Aleksander Agafonov, koji predvodi beloruski istražni tim u ovom slučaju, kazao je u petak da su uhapšena lica – od kojih su neki nosili vojne uniforme – dali “kontradiktorne izjave” o svojim planovima.

Po njegovim rečima, 11 njih je reklo beloruskim vlastima da su planirali da lete za Venecuelu, 15 u Tursku, dvojica na Kubu i jedan u Siriju. Jedan je kazao da nije znao za finalno odredište, dok su trojica odbila da se izjasne.

Beloruski lider Aleksandar Lukašenka, koji je na vlasti 26 godina i optužuju ga da je poslednji evropski diktator, izjavio je da želi potpuno objašnjenje od Rusije.

Sada se suočava sa najvećim izazovom zbog rastućeg nezadovoljstva građana kako je njegova vlada reagovala na pandemiju korona virusa, zatim stanjem u ekonomiji i kršenja ljudskih prava.


XS
SM
MD
LG