Dostupni linkovi

Kremlj traži oslobađanja Rusa optuženih za zaveru u Belorusiji


Hapšenje ruskih državljanih optuženih za zaveru
Hapšenje ruskih državljanih optuženih za zaveru

Kremlj je zatražio danas oslobađanje 33 Rusa uhapšena u Belorusiji pod optužbom da su tamo organizovali masovne nerede, nekoliko dana uoči predsedničkih izbora.

Moskva je prethodno u četvrtak zatražila objašnjenje od zvaničnog Minska.

Prema tvrdnji beloruskih vlasti osumnjičeni su iz privatne paravojne firme Vagner, grupe koja se dugo optužuje da je bliska Kremlju i da šalje plaćenike na strana područja.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je izjavio u petak da su pomenuta lica putovala u drugu zemlju preko Belorusije te da ni na koji način nisu umešanji u njenu politiku, prenosi Rojters.

On je potvrdio oni rade za privatnu firmu koja se bavi obezbeđenjem, bez navođenja njenog imena, i da prelaze preko Belorusije na putu za Tursku.

Po njegovim rečima, nisu imali ništa ilegalno na sebi i ništa nisu uradili da prekrše zakon.

"Neosnovano hapšenje ruskih državljana nije baš u skladu sa našim odnosima kao saveznika," istako je Peskov.

"Zbog toga se nadamo da će naši beloruski saveznici objasniti ovaj incident u najkraćem roku i da će naši građani biti oslobođeni", dodao je portparol Kremlja.

Neki od uhapšenih su se borili u ratu u Ukrajini, a Kijev je tražio njihovo izručenje.

Rusija i Belorusija, istorijski saveznici, od kraja 2019. imaju napete odnose pošto predsednik Aleksandar Lukašenka optužuje Rusiju da želi da svede njegovu zemlju na vazala i da se meša u predsedničke izbore zakazane za 9. avgust, što Moskva negira.

Belorusija optžuje 33 Rusa, kao još 200 njih koji se traže, da su pokušali da "destabilizuju" zemlju uoči predsedničkih ibzora na kojima se beloruski predsednik Aleksandar Lukašenka kandiduje za šesti mandat.

Beloruske vlasti ih optužuju da su pokušali da organizuju masovne nerede sa dvojicom pripadnika opozicije, Sergejom Tihanovskim i Mikolom Statkevičem, koji su u zatvoru već nedeljama.

Supruga Tihanovskog, Svetlana Tihanovska, kandidatkinja je na predsedničkim izborima 9. avgusta i glavni rival Lukašenku,smatra da je to režija belourskih vlasti i da su uhapsili plaćenike kojima obično dozvoljavaju da koriste njihovu teritoriju kao tranzit ka kriznim žarištima u svetu.

Rekla je da je to režija belourskih vlasti i da su uhapsili plaćenike kojima obično dozvoljavaju da koriste njihovu teritoriju kao tranzit ka kritičnim mestima u svetu.

XS
SM
MD
LG