Dostupni linkovi

Vlada Zimbabvea uhapsila opozicionare i ugušila demonstracije


Harare, prestonica Zimbabvea

Vojska i policija Zimbabvea uhapsile su više od 60 prpadnika opozicije i aktivista pošto su prošle nedelje ugušile antivladine demonstracije, saopštile su danas tamošnje grupe za zaštitu prava koje pružaju pravnu pomoć uhapšenima.

Glavni opozicioni savez Pokret za demokratske promene saopštio je da je nekoliko desetina njihovih članova uhapšeno ili se skrivaju.

Portparol stranke Tendai Biti rekao je da vlasti pretresaju domove i zastrašuju porodice osoba koje nisu uspeli da uhapse.

Grupe za ljudska prava optužuju administraciju predsednika Emersona Mnangagve da se obračunava sa neistomišljenicima pod izgovorom borbe za sprečavanje širenja korona virusa.

Tamošnja policija i vladini zvaničnici više puta su negirali optužbe o kršenju ljudskih prava, rekavši da su oni koji su uhapšeni ili za kojima se traga, ljudi koji su podsticali na pobunu protiv vlade.

Emerson Mnangagva, zamenik autoritarnog šefa države Roberta Mugabe, došao je na vlast državnim udarom 2017. godine obećavši "procvat demokratije".

Međutim, kritičari navode da je njegova vladavina praćena pritiscima, zloupotrebama i zlostavljanjima.

XS
SM
MD
LG