Dostupni linkovi

Mnangagva: Zapadne sankcije kao kancer izjedaju Zimbabve


Predsednik Zimbabvea Emerson Mnangagva je opisao zapadne sankcije kao "kancer" koji sputava domaću ekonomiju. Njegove pristalice su osudile kaznene mere na protestima širom ove zemlje na jugu Afrike.

Opozicione partije nisu učestvovale u protestima ističući da je to skretanje pažnje sa predsednikovog lošeg upravljanja ekonomijom, zbog čega se stanovništvo suočava sa isključenjima struje koja traju i po 18 časova, nedostatkom deviza, goriva i lekova.

Mnangagva još nije uspeo da ujedini zemlju nakon preuzimanja kormila države u puču u kojem je 2017. zbačen Robert Mugabe, koji je vladao nekoliko decenija Zimbabveom.

Ubrzo su nestale nade da će promena na vlasti omogućiti brzi ekonomski oporavak, jer zemlja ne uspeva da izađe iz najdublje krize u poslednjoj deceniji.

Mnangagva, kao i Mugabe, krivi sankcije koje su uvele SAD i EU 2001. godine za sve ekonomske probleme, ističući da su one oruđe u cilju zbacivanja sa vlasti partije ZANU-PF.

"Svaki deo i sektor naše ekonomije je pogođen ovim sankcijama kao kancer," kazao je Mnangagva pred nekoliko hiljada pristalica okupljenih na nacionalnom stadijumu koji može da primi 60 hiljada gledalaca. "Dosta je bilo. Uklonite ove sankcije odmah!" poručio je predsednik Zimbabvea.

EU i SAD su uvele finansijske kao i sankcije na putovanja čelnika partije ZANU-PF i najviše oficire zbog navodnih zloupotreba ljudskih prava i krađe na izborima.

Vlada Zimbabvea ističe da su pomenute mere kazna zbog njene odluke da zauzme farme čiji su vlasnici belci.

Međutim, američki ambasador Brajan Nikols je napisao u jednom privatnom listu da su
"najveće sankcije Zimbabveu ograničenja koja zemlja sama sebi nameće".

On je dodao da su SAD najveći donator Zimbabvea, ali su korupcija i odsustvo reformi veliki problem za ekonomiju.

EU je zadržala jedino sankcije prema Mugabeu, koji je u međuvremenu preminuo, njegovoj supruzi Grejs i namenskoj industriji.

Predsednik SAD Donald Tramp je u martu produžio na još jednu godinu sankcije protiv 141 entiteta i pojedinca u Zimbabveu, uključujući Mnangagvu.

XS
SM
MD
LG