Dostupni linkovi

Microsoft: U toku pregovori o kupovini TikToka


Microsoft ističe da će u svakom slučaju završiti pregovore s ByteDanceom do 15. septembra

Kompanija Microsoft potvrdila je da su i dalje u pregovorima za potencijalnu kupovinu aplikacije TikTok, nakon što je američki predsjednik Donald Trump najavio da će narediti oduzimanje aplikacije od vlasničke kompanije ByteDance.

Iz Microsofta su saopćili da je njihov izvršni direktor Satya Nadella u nedelju razgovarao s Trumpom o kupovini aplikacije.

Kompanija je saopštila da razumije zabrinutost Trumpove administracije vezano za aplikaciju i da će obaviti potpunu bezbjednosnu provjeru.

Microsoft će morati da dostavi američkoj vladi i listu benefita transakcije za zemlju.

Američke diplomate već sedmicama izražavaju zabrinutost zbog kineske aplikacije tvrdeći da ona može predstavljati rizik po nacionalnu sigurnost SAD-a.

"Microsoft je posvećen kupovini TikToka pod uvjetom potpune sigurnosne provjere i odgovarajućih ekonomskih koristi za Sjedinjene Države, uključujući američku blagajnu. Tokom ovog procesa Microsoft se raduje nastavku dijaloga s Vladom SAD-a i predsjednikom", naveli su iz kompanije dodajući da će ubrzo započeti pregovore s ByteDanceom, javlja CNN.

Ugovorom između Microsofta i ByteDancea osiguralo bi se da američka kompanija upravlja TikTok uslugama u SAD-u, Kanadi, Australiji i Novom Zelandu. Microsoft bi kao dio sporazuma osigurao da se svi privatni podaci američkih korisnika TikToka prenesu u SAD.

Podsjetimo da su već ranije iz ByteDance izvijestili da se podaci o američkim korisnicima TikToka čuvaju u Singapuru te da ne podliježu kineskim zakonima, kao što tvrde američke diplomate.

Microsoft ističe da će u svakom slučaju završiti pregovore s ByteDanceom do 15. septembra, u cilju da korisnicima omogući sigurnu aplikaciju.

ByteDance nije komentarisao navode iz Microsofta, ali kineski startup je u ranijoj izjavi izvijestio da je oduvijek posvećen tome da postane globalna kompanija.

XS
SM
MD
LG