Dostupni linkovi

Više od pola miliona zaraženih u Južnoj Africi


Kejptaun, Južna Afrika, 8. jun
Kejptaun, Južna Afrika, 8. jun

Južna Afrika ima više od pola miliona potvrđenih slučajeva COVID-19, saopštilo je 1. avgusta uveče ministarstvo zdravlja te zemlje, dok je na području cele Afrike zaraženo gotovo milion osoba.

"Južna Afrika je prešla granicu od pola miliona zaraženih sa ukupnno 503.290 potvrdjenih slučajeva COVID-19", rekao je ministar zdravlja Zveli Mkize u saopštenju.

Više od trećine slučajeva zabeleženo je u provinciji Gauteng gde se nalaze Johanesburg i Pretorija, ekonomski i administrativni centri zemlje.

Ministar je dodao da, iako je Južna Afrika peta zemlja na svetu po broju zaraženih, ona je tek na 36. mestu po broju umrlih proporcionalno prema broju stanovnika.

Stopa smrtnosti je niska, 1,6 odsto, prema ministarstvu zdravlja.

Južna Afrika je peta zemlja na svetu najteže pogđena pandemijom prema broju potvrđenih slučajeva. Ona sama registrovala je više nego polovinu slučajeva za ceo afrički kontinent.

Broj umrlih prešao je 8.150, ali stručnjaci smatraju da je mnogo viši nego što je prijavljeno jer je ta zemlja zabeležila gotovo 60 odsto više prirodnih smrtnih slučajeva u poslednjim nedeljama.

Južna Afrika je krajem marta uvela gotovo najstrože mere na svetu i zatim ih je ublažila. Zbog novog rasta zaraze škole su ponovo zatvorene na mesec dana i uveden je noćni policijski čas.

Pandemija COVID-19 koja je u prvo vreme išla sporije u Africi nego u drugim regionima sveta, se ubrzava na tom kontinentu gde su sistemi za javno zdravlje siromašni, što izaziva zabrinutost u Svetskoj zdravstvenoj organizaciji.

XS
SM
MD
LG